Dok PSBiH izglasava zakone, NSRS ne provodi svoje, opozicija: Jesu li na snazi?

Vijesti 24. aug 202311:16 0 komentara
N1

Poslanici opozicije u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BIH Mladen Bosić, Darko Babalj, Branislav Borenović, Mira Pekić i Nenad Grković uputili su otvoreno pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću. Pitaju ga da li su skupštinski zaključci još na snazi, ali i traže Posebnu sjednicu NSRS na kojoj bi se sve pretreslo.

Navode da su na 10.sjednici Predstavničkog doma PS BiH, glasovima i poslanika SNSD-a i Srpskog kluba, usvojena tri tzv. zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije (Zakon o VSTS, Zakon o ombudsmanu, Zakon o slobodi pristupa informacijama).

“Narodna skupština Republike Srpske, 27.juna 2023.godine, na Osmoj posebnoj sjednici usvojila zaključak: “1. Narodna skupština Republika Srpska zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe”, navodi se u prvoj stavci.

Navode kako je Narodna skupština Republike Srpske, 21.oktobra 2015.godine (”Službeni glasnik” 90/15) usvojila zaključak koji glasi: ”Narodna skupština Republike Srpske obavezuje izabrana i imenovana lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine Republike Srpske o pitanjima koja su od interesa za Republiku Srpsku” kao i da je na 20. posebnoj sjednici, održanoj 30. jula 2021. godine, Narodna skupština usvojila zaključke lidera (zaključak broj: 02/1-021-587/21 ) povodom odluke visokog predstavnika da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, a u kojima stoji i ovo: ”Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona”‘, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i da je na 27. posebnoj sjednici, održanoj 1. februara 2022. godine, Narodna skupština donijela Zaključke u vezi političko-ekonomske situacije u BiH (broj 02/1-021-77 /22 ) u kojima se navodi: ”Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u skladu sa zaključcima sa Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i Predsjednika Republike Srpske, respektivno.

“Uvaženi predsjedniče Narodne skupštine, molimo Vas da nas obavijestite da li su ovi zaključci još uvijek na snazi i da li su se desile neke nove okolnosti zbog kojih se oni ne sprovode. Ako su ovi zaključci još na snazi, tražimo da zaštitite dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i sazovete posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske kako bi kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka Skupštine i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja. Naglašavamo da je posebnu sjednicu neophodno hitno sazvati jer je za 30. avgust najavljena nova sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi trebala biti usvojena još tri zakona iz 14.prioriteta Evropske komisije – Zakon o sudovima BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH i Zakon o strancima, dok i dalje ni traga nema Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je Narodna skupština označila kao prioritetan zakon bez kojeg nema usvajanja ni ostalih evropskih zakona. Takođe, molimo Vas da sa ovim pismom upoznate rukovodstvo Narodne skupštine i Klubove poslanika”, navodi se u pismu koje potpisuju Darko Babalj, Mladen Bosić, Branislav Borenović, Mira Pekić i Nenad Grković.

Krišto: Nismo dogovorili dva zakona zbog nesuglasica

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!