Dok se čeka korak SDP-a: “Ne isključujem mogućnost razgovora SDA sa 2 stranke”

Vijesti 29. jan 202321:23
F.Z./N1

Drugi put u ovom mjesecu visoki predstavnik Christian Schmidt biće saslušan na međunarodnom nivou. No, ovaj put to neće biti iza zatvorenih vrata. O najnovijim nametnutnim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, te svom djelovanju u BiH, odgovarat će sutra pred Komitetom za vanjske poslove britanskog parlamenta. Bonske ovlasti, čini se, uskoro ne planira ponovo iskoristiti jer je optimista da će vlast na federalnom nivou biti formirana i da će i oni koji u tom učestvuju, doći do dogovora. No, treba biti realan - aktuelna situacija ne obećava mnogo.

Izbor delegata za Dom naroda PSBiH je završen. Ali priča o formiranju vlasti na federalnom nivou nije. Zapravo, tek počinje.

Nakon snažnog udarca koji je dobio od koalicionih partnera u Osmorci, svi se pitaju koji će to biti naredni korak SDP-a. U svakom slučaju, sada, ili bolje rečeno ponovo, je u igri koalicijska trgovina.

“Trgovina se događa na federalnoj razini, u kojoj je Osmorka imala sigurnu većinu, a u kojoj ta većina već u ovom momentu vrlo upitna, i ne isključuje mogućnost da su vrlo intenzivni razgovori SDA sa dvije članice Osmorke, sa NES-om i SBiH-om. Ako nemaju potrebnu većinu mogu činiti ono što je SDA činila i do sada, recimo u Tuzlanskom kantonu, da istrguju još ponekog preletača i da tu većinu formiraju”, stav je akademika Slave Kukića.

Hoće li FBiH imati vlast naredne četiri godine?

U svakom slučaju, SDA će učiniti sve da se zadrži na fedralnom nivou, smatra Kukić. Što potvđuje i Izetbegović. SDA će, kaže, ući u formrianje vlasti. Kada, zavisi od političke zrelosti onog što je, kaže Izetbegović, ostalo od Osmorke. Od Nikšića do sada, kaže, nije dobio nikakvu ponudu. No federalnu vladu, na čelu sa Nikšićem, teško da će prihvatiti.

Izetbegović: Federalna vlast se ne može formirati bez SDA i DF-a

Visoki predstavnik u ovoj priči, čini se, jedini je optimista. Probosanske stranke, odnosno novoizabrani predsjednik Federacije BiH i potpredsjednici, kaže Schmidt, morati će naći način da se dogovore.

Schmidt će sutra biti saslušan i u Londonu, ovo obraćanje je otvoreno za javnost

Ipak, među građanima, i u brojnim političkim krugovima, nakon svih dešavanja među koalicionim partnerima, optimizam izostaje. Od ranijih dogovora stranaka na vlasti, pa ni na državnom nivou, smatraju, neće biti ništa.

“Ovo sve skupa neće dugo trajati. Da su vrlo krhke veze među njima, da su vrlo krhe te koalicije. Kad vidim ova kadrovska rješenja, stvarno se stiče utisak da je prioritet bio izbaciti SDA iz vlasti. I sve drugo što vidimo, ne pokazuje da stvarno postoji jasan plan, jasan strategija”, mišljenje je novinarke Rubine Čengić.

Obećavalo se da će vlast biti formirana u rekordnom roku. A zapravo sve realnije je da bi Federacija BiH i naredne četiri godine mogla imati vladu u tehničkom mandatu. Ukoliko se ne dogovore. A teško, sudeći po dosadašnjoj praksi. Čeka se hoće li visoki predstavnik svojim djelovanjem otkočiti procese. U međuvremenu, dobićemo odgovor šta će biti sa Osmorkom, koja bi u utorak trebala odlučiti o zajedničkoj budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar