Dok se internetom šire lažne vijesti o mobilizaciji, političari nastavljaju s neodgovornim potezima (VIDEO)

Vijesti 27. apr 202421:17 0 komentara
N1

Rezolucija o genocidu u Srebrenici uzburkala je duhove prošlosti. Sve češće se spominje riječ - rat. Internetom se šire lažne vijesti o mobilizaciji, političari sve češće neodgovorni u izjavama, dovoljno da građani ostanu zbunjeni. Dok jedni zagovaraju secesiju, drugi pak poručuju - ne mirnim putem. A svi tvrde da su miroljubivi, no u slučaju napada, imaju čime da se brane. U toj kakofoniji do javnosti teško dolaze navodi sigurnosnih i policijskih agencija, kao i međunarodnih vojnih sila, kako situaciju drže pod kontrolom.

Na mjestu gdje je danas otišao odati počast stradanju srpskog naroda, Milorad Dodik je učvrstio još jednom svoju poziciju negatora genocida i secesioniste. Krajnji njegov potez, zavisti će, uporan je, od sudbine Rezolucije o genocidu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

“Ako se i usvoji, mi to odbacujemo, mi ćemo taj dan održati sjednicu naših najviših organa i odbacićemo bilo kakav sadržaj te Rezolucije, a oni neka onda rade s njom šta hoće, mi ne možemo da to prihvatimo tu kvalifikaciju, lažu kada nam kažu da nije to osuda naroda, jeste osuda naroda, i Republika Srpska ne vidi razloga zašto bi više egzistirala u okviru BiH nakon toga”, rekao je predsjednik ovog bh. entiteta.

Nije dugo trebalo ministru odbrane Zukanu Helezu da odgovori Dodiku kako će se država braniti pa i iz redova Oružanih snaga. Ali otcjepljenja, neće biti.

“Niko ne može ukinuti Oružane snage i jedna od ustavnih odrednica Oružanih snaga je da brane teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Ukoliko dođe, neće se raspasti Oružane snage, ima tamo u Zakonu, Oružane snage se popunjavaju, znači sad nama neko može napustiti, mi primimo nove ljude, Oružane snage se nikada neće raspasti”, poručio je ministar odbrane BiH.

I tako reakcija, na reakciju. Stiže i stav Helezova zamjenika, Aleksandra Goganovića. Optužuje ga da ne poznaje procedure, te da svaki pripadnik Oružanih snaga koji napusti kasarnu bez odobrenje Predsjedništva, čini krivično djelo. Zbog učestalog spominjanja sukoba, oglasio se i EUFOR.

Opširnije u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!