Dok se “recikliraju optužnice”: “Još nijedne nema za opsadu Sarajeva, Goražda..”

Vijesti 08. feb 202313:50 0 komentara
F.Z./N1

Predstavnici Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine okupili su se danas ispred Suda i Tužilaštva BiH. Osnovni cilj skupa je, rekli su, uputiti poruku Tužilaštvu BiH da prestane sa reciklažom predmeta ratnih zločina, te da je sramotna činjenica da još uvijek nema optužnice za opsade gradova u kojima su činjeni stravični zločini.

Istaknuvši kako nisu zadovoljni radom tužilaštva u cjelini, Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida iz Sarajeva, napominje kako još nemamo “nijednu optužnicu za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća – a to su gradovi koji su bili po zaštiti UN-a”.

“Ništa po tom pitanju nije urađeno, ali jeste rađeno na reciklaži predmeta koji su prošli i sudske instance pa se ponovo vraćali i obrađivali. Tu je i Dobrovoljačka, koja je prošla brojne instance širom svijeta. Nažalost, odlaze svjedoci, ali i oni koji su činili zločine, mi nemamo puno vremena”, apelovao je.

F.Z./N1

Danas su, podcrtava on, pred Tužilaštvom BiH stajali samo predstavnici udruženja, a ukoliko bude potrebe da se okupe još jednom – biće puno masovnije.

Uime Odbora roditelja zarobljenih, ubijenih iz komande Četvrtog korpusa Armije RBiH zvane “Vranica” Mostar obratila se Azra Penava.

“Naša je poruka da Tužilaštvo BiH i nadležni sudovi uzmu prioritet u ratnim zločinima jer ratni zločinci šetaju i čine ponovo zločine koji su činili u ratu, sada u miru. Na taj način što se koriste svim metodama kako ne bismo došli do istine, da pravosudni organi ne mogu donijeti satisfakciju prema žrtvama”, navela je.

F.Z./N1

Tu je bio i Amir Sućeska, koji, kako je rekao, već 15 godina traži pravdu za 15 porodica ubijenih u Višegradu, među kojima je i njegov sin.

“Predmet stoji. Ispitan sam 2015., dao izjavu u sudu i nikad ništa. Ništa se ne radi, nikakve pravde. Nas je iz Višegrada krenulo 15, ubijeni su pred mojim očima, ja sam jedini ostao živ. Ne znam kome da se obratim više, jedino da uzmem kredit i advokata”, rekao je medijima Sućeska.

Govorila je i Srebreničanka Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žena Srebrenica”.

“Ovo nema smisla. Privode se oni koji su se branili. Optužnice su podignute i postoje – ali ratne zločince niko niti poziva, niti sprovodi. Mi u Srebrenici još uvijek susrećemo ratne zločince, i još uvijek su opasni za svoju okolinu. Ovo zaista boli”, naglasila je.

Na transparentima koje su istakli iz udruženja danas stajao je niz upita Tužilaštvu: Od toga zašto je za sve ove godine donesena samo jedna presuda za genocid u Srebrenici, šta je sa predmetom ‘Vranica’..

Pogledajte galeriju:

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!