Dok se u jezgri Sarajeva jedva vidi prst pred okom, periferija djeluje kao drugi univerzum (VIDEO)

Vijesti 20. dec 202318:31 0 komentara
N1

U gradu se diše na škrge, a na Trebeviću punim plućima, kažu građani. Čekajući odgovarajuće mjere zaštite od aerozagađenja i tražeći izlaz iz smoga mnogi vide sreću i spas u prirodi.

Dok se u samoj jezgri Sarajeva skoro pa i ne vidi prst pred okom, periferija se čini kao drugi univerzum. Vedro nebo, sunce i ono najbitnije – čist vazduh privukli su građane na Trebević. Izlaz iz smoga pronašao je i Enver sa porodicom.

“Ovdje je vrijeme kud i kamo povoljnije i za djecu i za odrasle vezano za normalno življenje, dolje se ne može živjeti normalno. Dolje se ne može udisati, ono su otrovi i od auta i od loženja i od ne znam ni ja čega. Prezagađeno je. Meni je skoro 70 godina, ali nikad nije bilo kao ove godine. Pa smo malo unuke izveli, pa i sebe iz ove magle, iz ovog otrova”, ispričao je ekipi N1.

Upozorenje zbog aerozagađenja je na snazi, ali bez značajnih preventivnih mjera. Međutim, građani se snalaze. Čekajući adekvatne mjere, odgovarajuće maske i zaštitu, mnogi slijede savjete ljekara te slobodno vrijeme provode u prirodi.

Opširnije u prilogu Nataše Kerezović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!