Dok Vlada RS obećava, pojedina javna preduzeća su pred kolapsom: Stižu li na naplatu stari dugovi?

Vijesti 22. feb 202421:33 0 komentara

Dok Vlada Republike Srpske obećava i naplaćuje povećanje minimalca, pojedina javna preduzeća su pred kolapsom. Građani ponovo muku muče sa poskupljenjima. Samo dan nakon vijesti da će hljeb pojeftiniti, potencijalno poskupljuje struja? Stižu li na naplatu stari dugovi?

Dug preduzeća Rite Ugljevik prema Slovencina potencijalno donosi nove probleme u RS. I to po džepove građana. Trećina proizvedene električne energije ići će Slovencima. Manje ostaje Elektroprivredi RS za izvoz. Šta će dobiti građani. Potencijalno poskupljenje struje?

Željko Tepavčević, predsjednik konfederacije sindikata RS:

“Mi znači imamo garanciju iz Vlade da neće biti, tj. da se ne planira poskupljenje električne energije”. 

No, to nisu jedini problemi u preduzeću Rite Ugljevik. Dok njihovi radnici protestuju tražeći da ne bude data koncesija trećem licu, odnosno firmi “Komsar Enerdži” ruskog oligarha za eksploataciju uglja na ležištu “Ugljevik istok dva”. Sindikat rudnika i termoelektrane stigao je na sastanak u Vladu iz koje jasno poručuju:

“Gradnja trećeg bloka može a prodaja komercijalnog uglja ne može jer to nije dozvoljeno ni ugovoro o koncesiji”, kazao je Boban Benović, predsjednik Sindikata Rite Ugljevik

A dovelo bi i u pitanje sudbinu preduzeća zbog nedovoljne količine uglja. Ministar Petar Đokić objašnjava: Koncesionar nije dobio odobrenje za eksploataciju. Ali i daje nova obećanja

Petar Đokoć, ministar Energetike i rudarstva RS:

“Dogovorićemo da Vlada pruži svaku podršku u pogledu revitalizacije postrojenja u termoelektrani kako bi se osigurao nesmetan rad termoelektrane odnosno daa se održi njena pogonska spremnost i to bi koštalo negdje oko 200 miliona maraka”. 

No, obećanje ludom radovanje. Pokazalo se to na primjeru odnosa Vlade prema Željeznicama RS. Garantovala je Vlada , da će za ovo JP biti para. Planirala ih budžetom. Jednim pa drugim. Pa se sa obećanih 20 miliona maraka, spalo na uplaćenih svega pet. U Novoj godini, nula. Pa prema svemu sudeći:

Željko Tepavčević, predsjednik konfederacije sindikata RS:

“Vlada ovakvim odnosom prema preduzeću Željeznice RS , ona to preduzeće svjesno gasi, odnosno mi imamo osjećaj da je ona digla ruke od Željeznica RS”. 

Dignute su ruke izgleda i sa započetog procesa njihovog restrukturianja. Na nove vagone i lokomotive, još će se čekati. Čeka i zarastao korov.

Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara RS:

“Od tog procesa koji trenutno ide , restruktuiranja niko ne dobija ništa . Zamislite sada da autoputevi nemaju akciza iz goriva, benzina i da sami sebe održavaju i da daju platu iz putarina , prosto nemoguće“.

Pogotovo je nemoguće nakon odluke Vlade o povećanju minimalca, smatraju sindikalci. Dok Vlada profitira i puni budžet, građani i radnici ispaštaju.

Simo Cvjetković:

“Mi tu moramo da izdvojimo ta sredstva po zakonu po odluci Vlade, ali na drugoj strani ne možemo razmišljati o povećanju plate jer nemamo prostora iz vlastitih prihoda da to nadoknadimo”. 

I u takvom problemu nisu samo Željeznice RS. Rast minimalca na 900 maraka, udario je po džepu i poslodavce. Zbog čega će svi zajedno sa isti sto narednog mjeseca. O položaju radnika. Ukoliko se odazovu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!