Dokaz teškog života: Vrtoglavo veliki broj onih koji apliciraju za pomoć siromašnim domaćinstvima

Vijesti 07. nov 202320:15 0 komentara
N1

Javni poziv za energetski siromašna domaćinstva u FBiH jedan je od pokazatelja koliko se porodica u zemlji suočava s teškoćama u obezbjeđivanju osnovnih uvjeta za život. Od otvaranja konkursa do danas stigla je 121.261 prijava, a taj broj nije konačan, jer rok za prijave traje do kraja sedmice, tačnije do 10. novembra.

Kako obezbjediti novac za grijanje i ove godine brojnim građanima je pitanje na koje teško pronalaze odgovor. Poseban je to izazov za penzionere koji ovih dana idu od kancelarije do kancelarije prikupljajući dokumentaciju kako bi se prijavili za finansijsku pomoć.

“Evo sada vadimo papire za ovu novčanu pomoć, ja sama živim, do sada sam sve plaćala, ali sada ne znam hoću li moći. Prošle godine za grijanje mi je dolazilo 220KM. A gdje su druge režije, dođe mi preko 300-400KM, moja penzija. Ali imam dijete koje me gura. Kada bih dobila pomoć ja bih se zahvalila i Bogu i narodu”, rekla nam je građanka Slobodanka Vražalica.

Ima i onih koji ispunjavaju uslove, no ne znaju da mogu dobiti pomoć od Vlade FBIH.

“Ne znam na koji način to ide, niko nas o tome nije obavijestio, minimalna je penzija, živim sam, nemam sa strane nikakve pomoći, teški bolesnik, niko nam ništa nije rekao”, kaže nam Hamid Imamović.

Koliko je građanima potrebna pomoć pri finansiranju grijanja najbolje su pokazali redovi ispred CIPS-a na Alipašinom polju, u jednoj od najmnogoljudnijih opština u FBiH. Ti redovi su bili ogromni prošle i pretprošle sedmice, ove sedmice su se smanjili, ali još uvijek dolaze penzioneri koji traže potrebnu dokumentaciju kako bi i oni predali za koju nudi Vlada FBiH kroz ovaj program.

“Njih je najviše po prijavama, penzioneri koji primaju do iznosa zagrantovane penzije u Federaciji BiH. Pored penzionera to su oni koji primaju stalnu novčanu pomoć, treća kategorija su oni koji primaju federalni dječiji dodatak, četvrta kategorija su jednoroditeljske porodice čiji drugi roditelj nije poznat”, naglasio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne zaštite FBiH.

Grijanje koje je oduvijek prestavljalo veliki izdatak, posebno je postalo problematično nakon početka rata u Ukrajini i poskupljenja svih energenata. Računi za grijanje udvostručili su se.

“64,5 miliona KM je planirano za Federaciju BiH, za ovaj projekat. Proizvoljno od 109.000 domaćinstava već sada imamo 113 hiljada aplikacija. To je više nego što smo bili planirali”, dodao je Delić.

Sredstva za ovaj program pomoći su obezbijeđena iz paketa pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini od 70 miliona eura koja je namijenjena saniranju posljedica energetske krize na građane, domaćinstva i firme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!