Doktorica se nakon deset godina u Njemačkoj vratila u BiH: “Nema ljepše zemlje”

Lifestyle 20. mar 202311:26 4 komentara
Iman Al-Zghoul / N1

Dok zdravstveni radnici zabrinjavajućom brzinom napuštaju Bosnu i Hercegovinu, neki se i vraćaju. Jedna od onih koji su se vratili je i doktorica Iman Al-Zghoul, specijalistkinja interne medicine, koja je nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj, "odlučila srcem" i vratila se u domovinu.

Al-Zghoul je iz Bosne i Hercegovine u Njemačku otišla 2013. godine na specijalizaciju koju je oduvijek željela. Naučila je jezik i tamo je radila ukupno 10 godina, na četiri različite klinike.

U Njemačkoj je, priča ona za N1, sarađivala sa brojnim stručnjacima koji su se trudili da mlade ljekare osposobe što prije, a uvijek stavljajući u fokus pacijenta.

No, usprkos iskustvu u sistemu koji odlično funkcioniše, Al-Zghoul ističe kako je razloga za povratak u domovinu imala mnogo. Jedan od ključnih je bila socijalna komponenta koja joj je nedostajala, i kako kaže, učinila je da shvati “da nije to to”.

“Za mene nema ljepše zemlje od Bosne i Hercegovine. Osjećaj kad sam u svojoj domovini i komšiluku se ne može opisati i ne može mi ga nadoknaditi nijedna druga država. Njemačka je lijepa i uređena zemlja, ali nije mogla da mi nadoknadi taj osjećaj”, ističe nam doktorica.

Ipak, razlog važnijih od svih – bilo je vrijeme koje je željela provesti sa majkom.

“Kad imate novac i status, a niste sretni, onda ćete se zapitati šta je to što vas čini sretnim. Odlučila sam srcem, a ključni faktor je bila moja majka. Mnogi od nas su tamo, a roditelji nam ovdje. Moja majka je bila sama. Oni vremenom postaju sve više iznemogli”, napomenula je Al-Zghoul, koja sada radi u Poliklinici Alabajči u Tuzli, i ponovo, kako kaže – ima pacijenta u glavnom fokusu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare