“Dolazim iz četničke porodice, film Quo vadis, Aida? trebaju pogledati svi”

Vijesti 04. aug 202220:56 5 komentara

Film Quo vadis, Aida? nagrađivane bh. rediteljice Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u Srebrenici, prikazan je 11. jula na Hrvatskoj radioteleviziji što nije bio slučaj sa Radiotelevizijom Srbije. Gostujući na N1 Jasmila Žbanić je kazala da je dio publike u Srbiji film vidio preko online platforme i da je nakon toga imala pozive iz Srbije.

“Mi smo imali jako dobre reakcije od ljudi koji su pogledali film. Teško je doći do šire publike u Srbiji jer možda ne koriste neke online platforme, ali oni koji su gledali su imali jako dirljive komentare. Jedan čovjek me je kontaktirao i rekao da je iz četničke porodice, ali da ovaj film treba pogledati svako u Srbiji”, kazala je Žbanić i dadala da je bilo i optužbi, ali da film ima svoj put i da i dalje putuje.

Žbanić: Nezvanično, RTS o filmu Quo vadis, Aida mora da se konsultuje sa Vučićem

Film “Quo vadis, Aida“ dobitnik je evropske nagrade LUX, koju dodjeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Proglašen je prethodno i za najbolje evropsko ostvarenje na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021., a kao kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oscar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare