Dom naroda BiH i dalje blokiran: “Promašena sjednica”, bez podrške izmjenama Poslovnika

Vijesti 03. jun 202421:59 0 komentara

Odbijena je inicijativa predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Kemala Ademovića da Poslovnik ovog doma bude izmijenjen čime bi bilo onemogućeno uvrštavanje neustavnih zakona na dnevni red. Za delegate Kluba srpskog naroda, zakazivanjem današnje hitne sjednice povrijeđen je Poslovnik, a prijedlog predstavlja "smokvin list" kojim Klub bošnjačkog naroda želi da prikrije štetu koju je prouzrokovao dvoipogodišnjom blokadom ovog doma.

Jedina tačka dnevnog reda nije dobila zeleno svjetlo delegata za njeno usvajanje. Da će predložene izmjene Poslovnika doživjeti ovakav epilog moglo se naslutiti već na početku sjednice. Predlagač, ujedno predsjedavajući ovog Doma, koji dolazi iz Kluba bošnjačkog naroda, nezadovoljan. Cilj je bio da se na dnevni red ne mogu uvrštavati, kako kaže, neustavni zakoni.

“I da pored toga što je po postojećem Poslovniku upućivan u automatski zakonodavno-pravnom sektoru, bude upućen ustavno-pravnoj komisiji koja ocjenjuje da li je zakon ustavan”, kaže Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Svemu je prethodilo napuštanje sjednice od strane delegata Kluba bošnjačkog naroda 18. marta sa sjednice koja je održana 18. marta, kada je prihvaćeno da se na zahtjev Želimira Neškovića, iz Kluba srpskog naroda, razmatra Prijedlog zakona Ustavnog suda BiH po hitnom postupku.

“Ne vidim šta je tu neustavno. U članu 6, Ustava BiH, jasno se govori o mogućnosti rasprave u parlamentu, odnosno, u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, o Ustavnom sudu BiH”, kaže delegat SDS-a Želimir Nešković.

Iako ih brojna pitanja razdvajaju, delegati SDS-a i SNSD-a danas jedinstveni. Za delegate Kluba srpskog naroda, zakazivanjem današnje hitne sjednice povrijeđen je Poslovnik, a prijedlog predstavlja “smokvin list” kojim Klub bošnjačkog naroda želi da prikrije štetu koju je prouzrokovao blokadom.

“Čuli smo od gosppdina Džaferovića da su oni ova dva i po mjeseca iskoristili kako bi upoznali domaću i svjetsku javnost na šta smo mi u Domu naroda spremni. I stvarno, sram i stid da nas bude, spremni smo da predlažemo zakone”, poručuje Radovan Kovačević, delegat SNSD-a.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda odbacuju odgovornost za blokadu, prebacujući je na Savjet ministara.

“Jer znamo da nijedan zakon već treći mjesec nisu poslali u parlamentarnu proceduru, a posebno Budžet”, smatra Džemal Smajić, delegat SBiH.

U skladu s raspravom, poredak glasanja, nije mnogo iznenadio. Svi delegati iz Kluba bošnjačkog naroda, očekivano, dali su podršku predloženim izmjenama. Protiv je bilo svih petoro delegata iz Kluba srpskog naroda i četvoro iz Kluba Hrvata. Zlatko Miletić bio je suzdržan.

“Ja sam insistirao, prije svega od članova Kolegijuma, pa od ostalih delegata da pokušamo završiti to pitanje kako odblokirati rad Doma naroda”, kaže Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PS BiH.

Delegat Ilija Cvitanović  smatra da je današnja sjednica bila potpuno promašena sjednica.

“Niko se nije držao ni dnevnog reda ni teme. Nadam se da ćemo u skorijoj proceduri imati jednu redovnu sjednicu”, mišljenja je Cvitanović.

U najboljem slučaju, krajem ovog mjeseca. Do tada, reformski zakoni, a samim tim i evropski put, čeka neke bolje dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!