Dom naroda Parlamenta BiH nije usvojio izmjene Zakona o platama

Vijesti 30. mar 202313:33 komentara
FENA

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu nije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama BiH, a koji je jučer jednoglasno usvojen na Predstavničkom domu.

Iz Federacije BiH “za” predloženi zakon glasalo je šest delegata, tri su bila protiv, a jedan suzdržan. Iz RS-a jedan delegat je bio “za”, a četiri protiv.

Delegati Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) i Zlatko Miletić (Pokret Za nove generacije) predložili su izmjenu redoslijeda tačaka prilikom utvrđivanja dnevnog reda na način da se najprije razmatra prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH pa potom i prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH je predložilo izmjene Zakona na način da se plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535 KM, dok je osnovica za obračun plaće ostalim zaposlenim u institucijama BiH 600 KM.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjeništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad