Dom naroda PSBiH glasao za ukidanje akciza u prvom čitanju

Vijesti 27. jul 202210:59 > 10. aug 2022 15:581 komentar
N1

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo, javlja Anadolija.

Prvi prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Za ovaj prijedlog zakona u drugom čitanju od 14 prisutnih delegata glasalo je 12, protiv je bio jedan, a jedan je bio suzdržan.

Drugi zakonski prijedlog ticao se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH.

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su u utorak jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. marta usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona, u prvom čitanju, glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu.

Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate trebale bi iznositi nula konvertivilnih maraka (KM).

Usvajanjem izmjena zakona o akcizama, cijene goriva u BiH bi se smanjile za 0,35 KM.

Akcize se ne bi trebale naplaćivati šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu mjere zaštite stanovništva pogođenog inflatornim kretanjima za još tri mjeseca.

Ovaj tekst je izmijenjen i dopunjen u odnosu na prvobitnu verziju s obzirom da je tvrdnja da su akcize ukinute netačna. Opširnije pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar