Domi i Bajrović: Izrael je bacio diplomatsku bombu na politiku u BiH

Vijesti 22. aug 202214:09 4 komentara
Pixabay.com/ Ilustracija

Izrael je bacio "diplomatsku bombu na politiku u Bosni i Hercegovini", pišu u autorskom tekstu za izraelski Haaretz Reuf Bajrović i Tanya Domi.

“Izrazito neopravdani čin Izraela i političkog uplitanja u bosansku krhku i lomljivu politiku koji prijeti da naškodi odnosima s obje strane – muslimanima i Jevreji u ovoj balkanskoj državi. U medijima je procurio Memorandum Ambasade Izraela u Tirani početkom avgusta, koji je šokirao mnoge podržavši veoma sporan prijedlog izborne reforme koji favorizuje krajnje desničarske bosanske Hrvate”, navode autori.

Dodaju da je Izrael formalno odobrio destruktivne politike vlada Hrvatske, Rusije i Mađarske u regionu Balkana.

“Jakob Finci, nedavno penzionisani predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni, izjavio je da je ‘začuđen’ tim činom Izraela miješanja u bosanske unutrašnje stvari”. Izraelsko nepoželjno miješanje izazvalo je reakciju među Bošnjacima – većinskom stanovništvu, koje ima dobro dokumentovanu historiju vjekovima zajedničkog života u miru sa Jevrejima. Jevrejski lideri širom svijeta stali su uz Bošnjake kada su oni bili meta za istrebljenje srpskih nacionalista. Jevrejska zajednica dala je brojnim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalim bosanskim državljanima siguran prolaz iz Sarajeva tokom opsade 1992-1995, a mnogi su i dalje zahvalni jevrejskim zajednicima – La Benevolencija i Jewish Joint Distribution Komitetu, za njihove humanitarne programe: pakete hrane i lijekove koji se pružali hiljadama ljudi Sarajeva”, navode Bajrović i Domi.

Podsjećaju da su “posjete Dragana Čovića prošlog mjeseca Jerusalemu kao i Milorada Dodika bili pokušaji poticanja izraelske javnosti, kao i veoma cijenjenih izraelskih institucija”.

“Čovićeva stranka glasala je protiv preimenovanja naziva ulica koje veličaju nacističke saradnike i simpatizere u općinama pod kontrolom HDZ-a, a nedavno je Čović čak i odao počast palim fašističkim ustaškim vojnicima, koji su služili Trećem Rajhu, kod Mostara”, navode Bajrović i Domi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare