Domić: Vrijeme je za ublažavanje mjera u školama u SBK

Vijesti 25. feb 202112:21 0 komentara
Fena

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić najavio je da će kantonalnom Kriznom štabu ponovno uputiti zahtjev za ublažavanje mjera, koje su u škole uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Domić je novinarima u Travniku kazao da su škole dužne periodično dostavljati izvješća, te da se može zaključiti da je epidemiološka situacija u njima izrazito dobra.

“Zatražit ćemo ponovno da se u obrazovanju mjere ublaže, jer imamo evidentnih poblema i već se osjete posljedice. Primjerice praktična nastava u završnim razredima medicinskih škola ne realizira se od pošle godine. To je problem jer nam te generacije djece ostaju u deficitu”, istaknuo je Domić.

Domić, također, smatra da trajanje nastavnog sata treba biti produženo na 40 ili 45 minuta

“Nismo mi u obrazovanju ti koji odlučujemo i zdravstvo će reći posljednju riječ. Samo ih pozivam da razmotre epidemiološku situaciju. Zdavlje jeste najvažniji, ali trebaju uzeti u obzir i interes naše djece”, dodao je Domić.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić podsjetio je da je Krizni štab prije mjesec dana odbio sličan zahtjev kantonalnog Ministarstva obrazovanja, te je naglasio da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

“Za sada ostaje situacija kakva jeste. Ukoliko bude uvjeta, naravno da bismo svi željeli da se nastava vrati u normalne okvire”, kazao je Matić.

On je istaknuo da je u posljednjih nekoliko dana zabilježen blagi porast broja zaraženih i hospitaliziranih osoba.

U SBK, kako je kazao, trenutno ima 90 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 55 osoba je hospitalizirano.

Od početka pandemije, koronavirus je potvrđen kod 3.365 stanovnika SBK, a preminula je 301 osoba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!