Doneseni zaključci o sigurnosnoj situaciji u školama u FBiH

Vijesti 16. jun 202315:30 0 komentara
N1

U Mostaru je danas održan sastanak sa svim kantonalnim ministrima obrazovanja koji je organizovala federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković. Sastanak je sazvan sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je aktuelna sigurnosna situacija u školama u Federaciji BiH. Nakon sastanka su izneseni brojni zaključci, a kako je Duraković kazala, od 1. septembra se očekuje da se implementiraju određene mjere koje su usvojili.

Neki od zaključaka su da udžbenici moraju promovirati vrijednost nenasilničkog ponašanja, međuljudskih odnosa i rješavanja sukoba na miran način. Zaključak je i da se moraju nastaviti razvijati politike protiv nasilja, a ministarstva bi trebala razviti jasne politike protiv nasilja u školama, kao i da politike trebaju obuhvatati stroge sankcije za nasilnike. Donesen je zaključak i da se mora pronaći najbolji modalitet za unaprijeđenje i sigurno okruženje u odgojno-obrazovnim ustanovama, te je ukazana i važnost saradnje sa centrima za socijalni rad.

N1
N1

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović istaknula je da je bitno unaprijediti razmjenu dobrih praksi, snažno zagovarati da se i drugi resori moraju uključiti u ove devijantne društvene pojave.

“Svjedočimo često nasilju koje se događa i van škola. Škole se ne mogu same iznijeti sa izazovima koji dolaze. Samo stabilne ličnosti nove generacije, koje će biti na počasti savremenog društva koje se ubrzano mijenja, bit će u prilici da kreiraju nove vrijednosti u našem društvu. Već imamo zagovaranja da se na kantonalnom nivou, ali i na budžetu Federacije BiH za to moraju osigurati sredstava. Svi smo svjedoci da ono što se desi u obrazovanju, ima posljedice na cjelokupno društvo”, kaže Hota-Muminović.

Duraković: Zaključci će biti obavezujući

Ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović je rekao da je veoma važno da se zna da problem nasilja u društvu nije samo problem obrazovnih institucija.

“Nasilje ne smije biti problem samo na Tuzlanskom kantonu. U protekla dva dana mi smo se u našem kantonu osjećali usamljeno. Treba da shvatimo da je nasilje problem svih u BiH. Problem je i regiona. Važno je da uradimo sondiranje propisa, od lokalnog do federalnog nivoa, i da vidimo gdje su kritične tačke, odnosno kad institucije donesu sve mjere, a onda nema ko da ih provede te mjere. Moramo biti spremni na to da damo odgovor”, poručio je Omerović.

N1

Ovdje nije samo odgovornost na ministarstvima obrazovanja, dodaje Duraković, ovo je problem cijelog društva i hitno je potrebna saradnja na svim nivoima, sa različitim faktorima, pa i sa međunarodnim faktorima.

“U narednom periodu ćemo vidjeti koliko nam fali psihologa i pedagoga. Ne možemo imati samo jednog psihologa na 500-600 učenika. Treba rasteretiti pedagoge da se bave administrativnim stvarima”, istaknula je Duraković.

Na kraju je poručila da će zaključci biti obavezujući.

“U četvrtak je redovno zasjedanje Vlade FBiH dat ću nalog da se svi uključe”, poručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!