Donosimo detalje sa ročišta Sebije Izetbegović i UNSA: “Dokazi i kopija indeksa su predati Općinskom sudu, ako bude potrebe traži ćemo orginal”

Vijesti 28. feb 202410:49 0 komentara
F.Z. / N1

U Sarajevu je danas održano pripremno ročište u postupku Sebije Izetbegović bivše direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu. Naime, Sebija Izetbegović se nije pojavila na ročištu, no tu je bila prisutna njena advokatica Senka Nožica.

Na samom početku ročišta advoka UNSA-e Enver Smajkan je kazao kako Sebija Izetbegović nije priložila dokaze UNSA-i.

“Sebija Izetbegović nije priložila dokaze UNSA, ekvivalenciju ispita ili akt dekana o priznavanju ispita sa drugog fakulteta. Naime, utvrđeno je da u knjizi magistranata nije upisana kao magistrant ili student postidiplomskog studija”, naveo je Smajkan.

Punomoćnici su predložili da se ročište odgodi radi analize priloženih dokaza.

Punomoćnik Sebije Izetbegović, Esad Oruč smatra bitnim da se izjasne na netačne navode tuženog.

“Ukazujemo Sudu da nisu tačni navodi da se u postupku poništenja nije očitovala o upisu u matičnu knjigu”, naveli su.

Očitovanje prilažu i dokaz, a radi se o izjašnjenju tužiteljice 30. januara dostavljenu UNSA-i.

Navodi tuženog se tiču dokaza o položenim ispitima, a kako su rekli na ročištu žele istaknuti nekoliko bitnih činjenica.

“Komisija koja je Senatu dostavila analizu vjerodostojnosti isprava sa postdiplomskog tužiteljice je u svom zaključnom mišljenju kao jedan od glavnih argumenata navela da indeks sa Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa upisanim ocjenama nije vjerodostojan”, naveo je Oruč.

Povodom navedenih tvrdnji pred Kantonalnim tužilaštvom je istovremeno bila podnesena i krivična prijava.

“18. jula 2023. godine Tužilaštvo je saopštilo javnosti i navelo da je donijelo naredbu o obustavljanju istrage u vezi sa provjernom javnih isprava Izetbegović iz Zagreba. Eksplicitno je navedeno da tužilački tim poduzima radnje dokazivanja te da je oduzeo indeks Sebiji Izetbegović. Tim je uputio više zamolnica organu u Hrvatskoj, nadležnim organima. I tim je zajedno sa timom vještaka, grafologa i uz pristup sudije izuzeo svu relevantnu dokumentaciju sa fakulteta. Nakon tumačenja utvrđeno je da je obrazac indeksa autentičan i da su svi potpisi u indeksu potpisani od profesora sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu”, naveli su punomoćnici Sebije Izetbegović.

Potom su dodali:

“Ovo nije osvrt već naredbe Tužilaštva o istrazi i neprovođenju. Dokazi su predati. Kao i indeks Sebije Izetbegović sa postidiplomskog studija”, naveli su.

Na ročištu sutkinja je urgirala i rekla da ima ovjereni prepis da ne bude zabune, fotokopiju indeksa. Ako bude potrebe tražit će na uvid i orginal.

Advokat UNSA Smajkan izjasnio se o tvrdnjama da su analize navodno odobrene od vještaka iz BIH i tvrdi da tužiteljica nije dokazala da je položila ispite ni nakon vještačenja niti je Hrvatska utvrdila.

Naveo je da kako kaže ovo neprimjereno vještačenje pokušava izigravati pravo i dokazati činjenice koje se ne mogu dokazati. Indeks je isprava kojom se dokazuje status studenta, ne neka isprava ili ispis ocjena koji nije ovjeren.

“Samo ovjereno izdavanje indeksa, ali ne i ostalo. Tačnije, ovjereni su samo kolokviji iz ispita. Koliko mogu da primjetim. Da bi se potvrdila vjerodostojnost mora se dostaviti uvjerenje fakulteta u Zagrebu. Sveučilište je dva puta se očitovalo da ne mogu potvrditi vjerodostojnost ispita niti uvjerenje o položenim ispitima”, naveo je Smajkan.

Advokatica Senka Nožica navela je kako će morati povući sve svoje akte kojima su bili u krivu za poništenje diplome.

“Predlažemo da Sud pribavi spis Tužilaštva KS jer ne mogu prilagati samo indeks i vještačenje istog predmeta, Sud će vidjeti konačnu odluku Tužilaštva i kako je do njega došlo”.

Senka Nožica ističe da se ovdje ne radi o pravu već o politici i o ličnim amozitetima.

Advokat UNSA  je kazao:

“Uvijek se vraća na politiku umjesto na pravo. Pravno u ovom postupku je jedino relevantno. Ako ima dokaze da je položila ispite u Zagrebu, a ako je vjerodostojno vještačenje Tužilaštva KS predlažemo da to dostave Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ako oni prepoznaju prepoznat će i UNSA”, kazao je Smajkan

Nožica mu je kazala da ne bude neozbiljan.

Sudija oboje upozorava da prestanu. Nožica je na kraju dodala da ukoliko ovaj Sud utvrdi da je u ovom postupku nadležan Sud ili bilo koja institucija Hrvatske, oni će postupiti.

Nastavak pripremnog ročišta će da se održi 18.04. 2024. u 9 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!