Koji su to novi uslovi za sticanje njemačkog državljastva, stručnjak za N1 donosi detalje: Kako do pasoša?

Vijesti 28. jun 202410:24 > 12:46 0 komentara

U Njemačkoj počinje da se primenjuje novi Zakon o državljanstvu. Stranci ne samo da sada mogu brže da dobiju njemački pasoš, već mogu i da zadrže pasoš svoje zemlje porekla. Kako do njemačkog državljanstva, kojih je osam važnih promjena za strance i koji su benefiti bordo-crvenog pasoša u Novom danu otkrio nam je pravni savjetnik Kasim Rašidović iz Wuppertala.

Na samom početku razgovora za Novi dan kazao je na koji način je put do dobijanja njemačkog pasoša pojednostavljen. Između ostalog, kazao je od kada se počeo primjenjivati i koji su uslovi za dobijanje istog.

“Uslovi su olkašani, prije je trebalo osam godina boravka i rada, kao i pet godina uplate u penzioni fond. Sada su smanjili sve to na pet godina. Uslovi su da osoba nije kažnjena i da govori dobro njemački jezik. Sada se više ne mora ispisati i svog matičnog državljanstva. Zakon je donesen u novembru prošle godine, na snagu je stupio prije dva dana. Sada ko podnese zahtjev neće se morati ispisati iz bh. pasoša”, kazao je.

Potom je dodao:

“Podaci za 2023. godine govore da je njemački pasoš dobilo oko 200 hiljada stranaca. Stručnjaci govore da će taj broj sada biti znatno veći. Tri puta više zahtjeva. Postoji ovdje i sada ozbiljno političko pitanje. U Njemačkoj su sada uskoro i izbori i sada je pitanje kome će se prikloniti novi njemački državljani”. 

No, kako kaže njemački državni organi jako sporo rade i jako se puno čeka na termine.

“Sada će taj organ tri puta sporije raditi jer imaju povećan broj zahtjeva. Njemački zakoni se jako brzo mijenjaju. Napravljena su brojna olakšanja. Jako dugo se čekalo priznanje diplome, sada ti radnici ne moraju priznati diplomu u Njemačkoj pod uslovom da su najmanje dvije godine radili u BiH na tom zanimanju. Potrebno je samo prevesti diplomu. Bodovni sistem je također promijenjen. To je važna promjena. Uveli su bodovne liste. Uslovi da neko dođe u Njemačku jeste da sabere šest bodova, kako brže došli u ovu zemlju. Kraći put do državljastva u Njemačkoj”, istaknuo je Rašidović.

N1 BiH

Na samom kraju gostovanja za Novi dan pojasnio je kako će sada biti velike gužve u konzulatima.

“Zahtjevi će se morati podnositi preko ambasada Njemačke. Sada će navala biti još veća, jer u konzulatima nema dovoljan broj zaposlenih. U Sarajevu ima 12 hiljada zaostalih predmeta, koji nisu riješeni. Njemačka ima problem sa natalitetom, jako mali broj beba se rađa. Statističari govore da je privredi u Njemačkoj potrebno 400 hiljada radnika da uvezu kako bi održali ovaj ekonomski sistem. Tako da je ovaj nedostatak sve veći i veći. Kriterij za gubitak pasoša u Njemačkoj su visoko postavljeni. Pasoš je podložan opozivu”, zaključio je Kasim Rašidović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!