Douglas Jones pred Kongresom: Koristit ću sva sredstva za odbranu BiH

Vijesti 11. sep 202418:09 4 komentara
Douglas Jones (Screenshot)

Douglas Jones, prijedlog američkog predsjednika Joe Bidena za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, svjedočio je pred komitetom Kongresa za vanjske poslove, od čije potvrde zavisi njegov budući angažman u Bosni i Hercegovini.

“Ako budem potvrđen, obavezujem se da ću blisko sarađivati sa ovim komitetom i ostalima u Kongresu kako bismo unaprijedili naše interese u Bosni i Hercegovini. Sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine predstavlja kritičan dio cilja Sjedinjenih Država o cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. Sjedinjene Države su decenijama igrale ključnu ulogu u Bosni i Hercegovini, okončavajući užasan rat Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je postavio temelje za mir i stabilnost. Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal, ali je taj potencijal prečesto sputan korupcijom, etnonacionalističkim podjelama i političkom disfunkcijom. Ako budem potvrđen, radujem se što ću predvoditi naš odličan tim u našoj ambasadi u Sarajevu kako bismo zaštitili decenije ulaganja Sjedinjenih Država u Bosnu i Hercegovinu, podržavajući njene euroatlantske integracije kao jedinu održivu budućnost za zemlju i radeći sa našim saveznicima i partnerima na neophodne reforme za napredak u članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u”, kazao je Jones.

Vjerovatni novi ambasador SAD-a u BiH pred Komitetom za vanjske poslove poručio je da će “koristiti sva sredstva za odbranu BiH i američkih interesa u njoj”.

“Posvećen sam korištenju svih raspoloživih alata, uključujući sankcije i podršku autoritetu visokog predstavnika kada se to traži, kako bih se suprotstavio unutrašnjim i vanjskim zloćudnim utjecajima koji žele razbiti zemlju. Ako budem potvrđen, podržat ću vladavinu prava i reforme protiv korupcije na svim nivoima vlasti. Borba protiv korupcije ključna je za postizanje stvarnog napretka u euroatlantskim integracijama, funkcionalnosti vlade i ekonomskim prilikama. Konačno, radit ću na tome da osujetim napore domaćih i vanjskih aktera, posebno Rusije i Narodne Republike Kine, koji nastoje narušiti sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine”, naveo je još.

Operacija EUFOR Althea ostaje ključna za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, istakao je Douglas Jones.

“I važno je da Vijeće sigurnosti UN-a obnovi taj mandat u novembru, a takođe je kritično da EUFOR ostane jak, sposoban i vidljiv u svom prisustvu u Bosni i Hercegovini, te da ima snage i sposobnosti da provede svoj mandat da osigura sigurno i okruženje. Bez spekulacija o tome šta bi se moglo dogoditi ako se ne obnovi mandat Vijeća sigurnosti UN-a, mislim da je važno ponoviti da su Sjedinjene Države bile jasne da ostajemo snažno opredijeljeni suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. I također, kako kažete, da su generalni sekretar NATO-a Stoltenberg i drugi visoki lideri NATO-a bili jasni da Alijansa neće dozvoliti da u zemlji postoji sigurnosni vakuum”, kazao je pred Kongresom.

Mogući nasljednik Michaela Murphyja ocijenio je kako važno da se nastave “nametati posljedice onima poput Milorada Dodika, koji narušavaju sigurnost, stabilnost, kao i suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

“Kao što sam spomenuo, ostao bih posvećen osiguravanju da koristimo, ako budem potvrđen, sva dostupna sredstva, da nastavimo s tim pritiskom, uključujući i sankcije, podršku akcijama visokog predstavnika da koristi ovlaštenja koja su mu dostupna, kako bismo osigurali da Bosna i Hercegovina ostane teritorijalno netaknuta i suverena država”, kazao je, između ostalog, Douglas Jones, koji je prijedlog američkog predsjednika Joe Bidena za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare