Senat SAD sutra raspravlja o Zapadnom Balkanu: DPC traži odgovore na ova pitanja

Vijesti 17. maj 202313:37
Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP, Ilustracija

U četvrtak će se u Komitetu za vanjske poslove američkog Senata govoriti o politici te zemlje prema Zapadnom Balkanu, a organizacija Democratization Policy Council (DPC), koja blisko prati stanje u BiH i regiji, je iznijela niz pitanja koja smatra da bi trebala biti postavljena i odgovorena na tom saslušanju.

Prvo, kako američka vlada može da brani svoju politiku usmjerenu na Srbiju i Vučića u svjetlu razornog izvještavanja NY Timesa koji detaljno opisuje kriminalne, nasilne i antidemokratske veze koje prožimaju unutrašnju politiku i društvo Srbije, a koji također uokviruju pristup Srbije ostatku regiona? To se najjasnije manifestuje u kvazi-zvaničnoj ideologiji Srpskog svijeta, koja prijeti da destabilizuje susjede Srbije”, upozorava ova neprofitna organizacija u nizu objava na Twitteru, pozivajući se na detaljnu analizu koju je New York Times objavio prošle sedmice.

DPC također ističe da američko zagovaranje Otvorenog Balkana “legitimiše iredentističke ambicije, a istovremeno podstiče apetit premijera Edija Rame na štetu četiri zemlje koje su stalno na meniju (Crna Gora, BiH, Kosovo, Sjeverna Makedonija)”, te da također podriva “manjkav, ali koristan Berlinski proces”.

Drugo pitanje koje postavlja DPC je “zašto SAD misle da će oduzimanje imovine Bosni i Hercegovini – šuma, rijeka, poljoprivrednog zemljišta, itd. – učiniti išta drugo osim pokriti (Milorad) Dodikove dugove, pomoći (Dragan) Čovićeve vlastite ambicije i hraniti pokroviteljstvo i korupciju koji i dalje pokreću raspad BiH kao država?”

Zatim ova organizacija navodi da je američki State Department “podstakao OHR da dva puta u šest mjeseci nametne promjene u izbornom sistemu BiH kako bi se postigao željeni politički ishod”.

Koje moguće opravdanje možete ponuditi za ovo?”, pita DPC.

Na kraju, DPC postavlja pitanje “s obzirom na očigledan neuspjeh” politike SAD-a i EU na Zapadnom Balkanu u više od 15 godina, “zašto Kongres ne bi zahtijevao sveobuhvatnu nezavisnu transatlantsku reviziju politike?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad