Dr. Bećirović: Drina bi mogla biti novi Berlinski zid

Vijesti 26. jan 202221:21 > 21:5919 komentara
Zijad Bećirović
Izvor: Zijad Bećirović (N1)

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) doc. dr. Zijad Bećirović u Pressingu na N1 kazao je da ne vjeruju da će doći do rata u Ukrajini, ali da ne isključuje “ograničeni sukobi”. Govoreći o uspostavi nekih novih berlinskih zidova u Evropi, zaključio je da bi rijeka Drina mogla biti jedan od njih.

Šta se zbiva u Ukrajini?

Moskva pokušava povratiti uticaj na teritoriji koju naziva “starom Rusijom”. Smatra da taj prostor pripada njima jer je Kijev nekada bio prijestolnica Rusije.

Rusija, kažu neki, želi da bude od Triglava do Tokija?

To je nemoguće, Ovi prostori zanimaju Rusiju samo da prave probleme SAD-u i Evropi. Rusiji je cilj da ojača poziciju u državama bivšeg SSSR-a, koje su se “otele kotroli” i žele postati ili jesu članice NATO-a. Sada i Gruzija želi biti dio NATO-a i to je pitanje nacionalne sigurnosti jer Alijansa dolazi na granicu Rusije.

Hoće li biti rata u Ukrajini?

Mislim da faktičkog rata neće biti. Rusija kontroliše trećinu Ukrajine i možda će doći do nekog zaokruživanja tog prostora. A ako dođe do sukoba bit će ograničen.

Hoće li se napetosti prenijeti nas Balkan?

Znamo šta se desilo prije 30 godina, ali zato se sve alarmira da ne dođe do rata. Većina ljudi ne žele konflikt.

Hoće li biti nekih novih Berlinskih zidova u Evropi?

Rijeka Drina bi mogla biti ta neka vrsta zida. Bosna i Hercegovina je definitivno sfera Zapada. BiH je važna zato što je NATO “zaokružio” svoje teritorije u toplim morima kao što je Jadran. Ostao je samo Neum.

Američki nosač u Jadranu?

SAD onemogućavaju Rusiji da izađe na topla mora. Zato je, između ostalog, važan i Perzijski zaljev. Isto i tamo Rusima ne daju da izađu na topla mora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar