Dragan Čović: Došlo je vrijeme da trebamo prekinuti blokadu, hajmo raditi

Vijesti 15. okt 202411:55 0 komentara
N1

Predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas da će Klub Bošnjaka doći na sjednicu tog doma koju će on zakazati za 29. oktobra. U obraćanju medijima osvrnuo se i na trenutnu političku situaciju u koaliciji, ali i reagirao na posljednje izjave Christiana Schmidta.

Na samom početku obraćanja govorio je o deblokadi Doma naroda BiH.

“Imao sam sastanak sa klubom Bošnjaka gdje smo dogovorili da nastavimo sa prekinutom 14. redovnom sjednicom od 18.03. i da idemo za zakazivanje sjednice 29.10. Dogovorili smo se kako bi tok sjednice trebao biti. Nadam se da će klub Bošnjaka prisustvovati sjednici”, kazao je Čović.

Potom je dodao:

“Blokada traja sedam mjeseci i svako u njoj vidi sebe i svoju politiku. Sve što je trebalo reći o spornoj tački je već kazano sa svake govornice u ovom Parlamentu. Sve ostaje isto, što se mene tiče”.

No, kako kaže stav HDZ BiH je po ovom pitanju je nepromijenjen.

“Sve što treba uraditi uradit ćemo u Domu narodu. Sve što sam kazao na prethodna dva okupljanja, kazao sam vrlo transparentno i javno. Naš stav je nepromijenjen u odnosu na naš posljedni sastanak. Došlo je vrijeme da trebamo prekinuti blokadu. Neko je odlučio dinamiku. Što se tiče izjašnjavanje, on će biti kao isti prije sedam mjeseci”, kazao je Čović.

Podsjetimo, sjednica Doma naroda prekinuta je 18. marta kada su je napustili bošnjački delegati nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev srpskog delegata Želimira Neškovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se uređuju sastav, izbor, organizacija, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja u vezi s radom Ustavnog suda BiH. Nastavak ove sjednice bio je zakazan za 27. juni, ali bošnjački delegati nisu došli.

Visoki predstavnik Christian Schmidt govoreći o sramotnom nastavnom programu u RS kazao je da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša, a zatim je šokantno u istu ravan stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

“Visoki predstavnik BiH ima svoje ovlasti i ulogu, sa kojim se često ili razumijemo ili ne razumijemo. Nikada nisam komentirao visokog predstavnika, niti jednog. Vrijeme rata, vrijeme užasa. Stradanja su bila odgovorna. Svaki prethodnik je imao svoju jasnu politiku. Tri naroda vide potpuno drugačije od 91. do 95. godine. Pravosudne insitucije su nešto uradile. Ne bih ulazio u dalje komentare”, kazao je Čović, a na kraju je naveo:

“Nadmudrivanja politička trebaju prestati. Vrijeme je da se posvetimo putu ka Evropskoj uniji. Niko ništa ne blokira, hajmo raditi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!