Drama zeničkih rudara se nastavlja: “Samo mrtvog me mogu odnijeti kući”

Vijesti 30. mar 202319:28 0 komentara

Ni štrajk glađu, ni očajnički vapaji, ni padanje u nesvijest, ni sirena hitne pomoći, ni prenos svega toga uživo u medijima, ni poimenično prozivanje...ništa nije pomoglo da gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dođe i obrati se rudarima koji traže samo jedno - svoju poštenu zarađenu plaću za čiju isplatu je potrebna deblokada računa, ali i Kasumovićevo odobrenje procedure.

Uzalud je nekoliko stotina rudara iz svih krajeva BiH uzvikivalo izađite napolje – niko nije izašao. Uzalud su danima govorili da su im porodice gladne, uzalud su štrajkovali glađu…

Dva rudara su pala u nesvijest, intervenisala je hitna pomoć.

Zuhdija Tokić, član Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika FBiH i predsjednik sindikata rudnika Kreka kazao je:

Žalosno je gdje mi živimo i nije ni čudo što nam svi odlaze iz Bosne, ovo je nenormalno u 21. vijeku da nema komunikacije, bez obzira na težinu problema. Dokle god je nas iz svih 7 rudnika nema toga što nećemo riješiti, ne idemo dok braća iz Zenice ne dobiju platu“.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica dodaje:

“Samo mrtvog me mogu odnijeti kući. Neću odustati sve dok se ovo ne završi”.

Između njih i uprave grada Zenica – policija.

“Kriva je država, čitava država… i interesantno da je haman svima dobro samo rudarima nije… nevjerovatno. Svi sjede i samo neka deklarativna podrška… kad ne valja treba izaći vidite šta se u FR radi…”, kaže Senad Sejdić Rudnik Kreka.

Nakon drugog zvuka sirene hitne pomoći – pozvani su rudari u gradsku kuću. Vijećnici jednoglasno donose zaključak o deblokadi računa.

“Ovo što je usvojeno, nije dovoljno da bi se razišli. Samo tražimo pojavu gradonačelnika, u cilju realizacije odluke gradskog vijeća. Ostajemo ovdje!!!”, dodaje Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Tražili su bilo kakvo očitovanje gradonačelnika, bilo kakvu izjavu, bilo kakvu garanciju. Nisu je dobili. Noć će proveti ispred GU, i ostati sve dok im ne bude garantovana plata. Donijeli su stiropore koji će im večeras služiti kao kreveti, prekrivac može biti jedino rudarska zastava.

Zelena na rudarskoj zastavi označava nadu da živ izađeš iz rudnika, a crna predstavlja vječnu tamu i mrak u podzemlju. Okupljeni pod čekićem i dlijetom simbolom teskog rada bore sa da ne bude mrak u drzavi i da radnik bude placen za svoj rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!