Društvo za ugrožene narode o rezoluciji: “Tračak nade za Bosnu i Hercegovinu”

Vijesti 23. maj 202415:48 0 komentara
Anadolija

Današnje glasanje o rezoluciji koja poziva da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici je “historijski čin” i usvajanje rezolucije bi predstavljalo “tračak nade za Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopćenju Društva za ugrožene narode.

Nadam se da većina država neće dozvoliti nacionalistima i autokratama poput predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ih odvrate od glasanja za rezoluciju i da će zauzeti jasan stav protiv negiranja genocida”, izjavila je Jasna Čaušević, konsultant za prevenciju genocida i odgovornost za zaštitu u Društvu za ugrožene narode.

Rezolucija UN-a kojom se priznaje genocid u Srebrenici podržava demokratske ideale i predstavlja tračak nade za Bosnu i Hercegovinu – posebno za one koji žele braniti istinu i graditi spomenike u znak sjećanja na genocid u istočnoj i sjeverozapadnoj Bosni. Međunarodna zajednica ima odgovornost da učini sve što je moguće da osigura da se ozbiljna kršenja ljudskih prava ne ponove. Usvajanje rezolucije potvrdilo bi opredijeljenost Ujedinjenih naroda da podržava univerzalna ljudska prava, brani principe međunarodne pravde i odgovornosti, te spriječava i kažnjava zločine genocida”, rekla je Čaušević.

Dodala je da je ova rezolucija jedna u nizu rezolucija “koje imaju za cilj afirmaciju istine, podizanje svijesti o zločinima i očuvanje sjećanja na žrtve genocida”.

U novembru 2005. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 27. januar Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta, a 2003. i 2018. usvojene su rezolucije za obilježavanje genocida u Ruandi 1994. Godine, ističe se u saopćenju Društva za ugrožene narode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!