Drvar danas: “Mi ovdje odajemo počast partizanima, a oni ustašama”

Vijesti 27. jul 202119:46 2 komentara

Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine obilježen je u Drvaru. Na 80. godišnjicu ovoga nekad državnog praznika, stiglo je više stotine antifašista iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Istovremeno u neposrednoj blizini održano je molitveno sjećanje kod Spomenika hrvatskih branitelja, povodom 80 godina od njihove smrti.

Minutom ćutanja odata je počast žrtvama fašističkog terora. Vijence i cvijeće kod Spomenika žrtava fašizma položili su brojni predstavnici antifašističkih udruženje iz zemlje i regiona.

Drvar: Skupili se antifašisti iz regiona

“Mi smo iz Slovenije. Prošli smo onaj put koji je prošao i maršal Tito”;

“Sramota ovo što su srušili, razočaran sam danas zbog toga”;

“Pa, da vam kažem, nije to trebalo tako da bude. Neko je dao živote za ovo i ginuo”, rekli su nam okupljeni.

Spomenik žrtvama fašizma porušen je 1996. godine i još nije obnovljen.

“Spomenik je srušen 1996., ja koliko znam, od strane HVO-a, poslije potpisivanja Dejtona”, rekla je Dušica Runić, načelnica Drvara.

“Sramno je i jadno da ržava ne vodi računa o spomenicima antifašizmu, jednom od najsvjetlijih naših nasljeđa. Spomenik je srušen godinu poslije rata. Zna se i ko ga je srušio, ko je minirao, ko je pilao armaturu, a tužilaštva šute”, rekao je Sead Durić iz SABNOR-a BiH.

Ne šute poštovaci antifašističke borbe

Ne šute poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita. Sa istorijom antifašističke borbe upoznaju i nove naraštaje.

“Ovo mi je prvi put da dolazim sa Udruženjem Josip Broz Tito i želim da vidim pećinu u kojoj je Tito bio”, kazala je djevojčica Nejra iz Jablanice.

Na pola sata prije početka obilježavanja Dana ustanka naroda BiH u neposredno blizini, banjalučki biskup Franjo Komarica sa nekoliko desetina Hrvata održao je pomen ispred Spomenika hrvatskim braniteljima.

“Žrtva kompletnog naroda” i žestok odgovor SABNOR-a

“Mi danas slavimo žrtvu jednog kompletnog naroda sa ovog područja koji je ovog dana platio cijenu i komemoriramo te žrtve, a sa druge strane imate slavlje zbog tih žrtava i danas u 2021. godini sulašamo pjesme o Titu, želimo u EU, a veličamo jedan totalitarni režim koji je ovdje vladao 50 godina”, izjavio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Na ove knstatacije uslijedio je oštar odgovor iz SABNOR-a.

“Mi ovdje govorimo o ustanicima, o partizanima, o rodoljubima koji su dali živote za jednu bolju zemlju, za ravnopravnost, za jednakost a oni odaju počast ustašama koji su bili kolaboracinisti nacista i fašista”, odgovor je Seada Đulića.

U bivšoj SFRJ ovaj dan se slavio kao državni praznik Socijalističke republike Bosne i hercegovine. Današnje okupljanje povodm 80. godišnjice organizovali su predstavnici SABNOR-a i lokalne vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare