“Država odgovorna za napad na LGBT u Banjaluci, pojedine tužbe već podignute”

Vijesti 27. mar 202310:30 0 komentara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u ovom entitetu biti donesen zakon kojim će pripadnicima LGBT zajednice biti zabranjen prilaz obrazovnim institucijama. Da li je RS na korak do autokratije? Treba li uopće donositi bilo kakav "Orbanov zakon" nakon što su već stavljene mete na čelo pripadnicima LGBT zajednice i aktivistima? Koliko je apsurdna izjava da su pripadnici LGBT zajednice u RS-u uglavnom stranci? O tome je govorila Emina Bošnjak, direktorica Sarajevskog otvorenog centra i Dražen Crnomat iz Banjalučkog socijalnog centra (BASOC) čije su prostorije demolirane prošle sedmice i iz kojih je ukradena zastava duginih boja. Poručili su, između ostalog, da je za napad na LGBT aktiviste u Banjaluci odgovorna država te da su podignute i određene tužbe protiv onih koji su pozivali na nasilje.

Crnomat je istakao da se svi aktivisti, ali i zajednica u Banjaluci loše osjećaju.

“Nasilje nad LGBT zajednicom je profilno posijano u gradu, a ono što se odvija na našim ulicama je progon LGBT, plus zajednice i svih onih simpatizera i partizana sa te strane. Ovo je okršaj države sa neistomišljenicima, onim koji imaju nezavisnu misao ili onim koji imaju nezavisan izvor finansiranja”, naveo je Crnomat.

Bošnjak je konstatovala da je u proteklom periodu bio evidentan napredak, ali da je sada na sceni u Republici Srpskoj antirodna i anti LGBT priča.

“To je narativ i politika koja je potekla iz Rusije, a koja se širila na određene države centralne Evrope, pa se tako to vidjelo u Poljskoj i Mađarskoj gdje zapravo jedna od najranjivije društvene grupe – LGBT i tako ta politika bude iskorištena na način da se mobiliziraju ljudi, da se poziva na nasilje i konsoliduju najčešće autoritarne politike. Danas što vidimo je prestrašno, a za određene to je samo prilika da se održe na vlasti bez obzira na to što pozivaju na nasilje”, istakla je Bošnjak.

Crnomat je dalje istakao da se ne može računati na podršku policije u Banjaluci.

“Ne može se očekivati zaštita policije i mislim da se mora bilo kakav artikulisani otpor staviti prema državi. Moramo držati do toga da je država odgovorna za ovo nasilje u Banjaluci. Prema političkoj teoriji, nauci i logici, država ne može dopustiti da bilo ko drugi vrši nasilje jer ona ima jedini monopol nad nasiljem. Ovo je siva zona gdje se preko huligana zastrašuje sve ono što je alternativno u Banjaluci, entitetu, u školama i pri obrazovnim ustanovama. Nasilje će se i dalje nastaviti, a alternativa je da nas cijel državna struktura natjera da odemo iz zemlje”, smatra Crnomat.

Aktivisti iz Banjaluke su već pokrenuli tužbe protiv onih koji su odgovorni za pozivanje na nasilje, ali i samo nasilje, navela je Bošnjak dodajući da se to odnosi i na političke ličnosti.

“Poput Milorada Dodika, predsjednika RS i Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke do onih koji su direktno vršili nasilje u Banjaluci. Mi podržavamo taj pravni odgovor i reakcije sistema za koje moramo reći da su često spore, ali nam to preostaje kao građanima ove države kad već oni koji ga predstavljaju narušavaju sve ono što su institucije prihvatile i dogovorile”, kazala je Bošnjak.

Dodik je nedavno LGBT populaciju nazvao “strancima” iako su oni prisutni i u Banjaluci. Crnomat smatra da Dodik može govoriti šta god poželi upravo zato što ima stvarnu moć.

“I može provoditi svoje odluke i mimo otpora. Ovaj Nacrt zakona koji je najavio doveo bi do toga da se ide do narednih gradacija sve dok se u potpunosti ne zabrane bilo kakva okupljanja bilo gdje. Oni se ne pozivaju ni na Ustav, zakon ni praksu pravne države. Kada mogu proganjati ‘Pravdu za Davida’ i bez ikakve reference zabranjivati toj grupi pravo okupljanja, riječ ‘pravda’, onda oni mogu raditi šta god hoće. Školi ne može pristupiti niko bez saglasnosti entitetskog ministarstva obrazovanja”, dodao je Crnomat.

Dodik planira zakonom LGBT aktivistima zabraniti prilaz školama i fakultetima

Bošnjak je mišljenja da je ovaj Nacrt zakona u kontekstu besmislen.

“Jer bilo kakva organizacija čak i u Federaciji BiH nema pristup školama ukoliko se nema odobrenje Ministarstva i na kraju i škole. Ono što se već sada dešava jeste to da LGBT aktivisti efektivno nemaju pristup školama i to je jedan od posljednjih bedema do kojih će aktivizam doći tako da je s te strane zakon besmislen, ali je signal autoritativne vlasti treniranja strogoće nad slabijim i dovodi do konačnog poništenja slobode izražavanja i slobode identifikacije. Kada je riječ o sigurnosti LGBT populacije u Banjaluci ostaje samo da se obrate institucijama uprkos tome što ih policija nije zaštitila, ali ništa drugo ne preostaje osim podrške koju nam daju ostale organizacije. Ovo je jedan mračan period za ovu populaciju”, poručila je Bošnjak.

Crnomat je kazao da nakon napada na BASOC imaju podršku kolega, ali da smatra da sistem na ovaj način završava svoj obračun sa onima koji nisu podobni.

Vandalizam u Banjaluci se nastavlja: Demoliran BASOC, ukradena LGBT zastava

“Nasilje će se nastaviti, organizacije su već dogovorile programe, policija vrši nadzor određenih objekata i to znači da oni neće moći raditi. Mi očekujemo nove napade i ne znamo kako da realizujemo svoje programe. Djeluje kao da smo pod utjecajem neprijatelja koji se neće odreći svoje agende, a to je da u potpunosti zatvori društvo”, zaključio je Crnomat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!