Država se sjetila pomoći: Građani se nadaju ukidanju PDV-a pri kupovini prve nekretnine, ali i strahuju od obećanja

Vijesti 25. sep 202407:01 0 komentara

Potencijalno nova stambena politika u Bosni i Hercegovini daje malo nade za građane, pogotovo mlade da će uspjeti obezbijediti sebi krov nad glavom. Država će, potencijalno ukinuti PDV na kupovinu prve nekretnine. Bilo kakva vrste uštede, značajna je, slažu se građani. No, put do vrijednosti sa kojom će se kupiti stan i dalje je trnovit.

Završiti školu, pronaći posao, kupiti stan, bio je plan 23-godišnje Marije iz Banjaluke. Pitali smo je, da li je uspjela?

“Nemam nekretninu. Trenutno je takva situacija, ako Bog da imaću”, rekla nam je Marija.

Planovi su se pretvorili u maštanja. Najčešće na putu do posla i nazad. Ali i u spavaćoj sobi, doma u kojem živi sa roditeljima. Svjesna razlike cijena i primanja, planovi su, u Marijinom slučaju – ipak odgođeni.

“Nije lako otplaćivati jednu nekretninu sa malo kvadrata i biti zadužen pola života, ali to je realnost”, mišljenja je.

Realnost, koja je snove svela na 50 kvadrata koji koštaju u prosjeku 200.000 KM. Jedna spavaća soba, dnevni boravak i kuhinja postala je nedosanjana vrsta nekretnine. Vijest o potencijalnom ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine i uštedi od 17.000 maraka pojedine građane obradovala. Drugi, pak skeptični.

“Pa mislim da bi olakšalo, mogao bi se neki dio stana opremiti, a šta bi olakšalo konkretno, niže cijene kvadrata”, “Pa naspram tih 3.000 i nešto cijene kvadrata, mislim da neće nešto puno pomoći”, “Što sam dobio od roditelja, dobio sam, sam neću ništa uspjeti”, neki su od odgovora građana.

Da pomogne sjetila se i država. Za početak – obećala. Dok tvrde da će navedena olakšica biti i ispunjena, puno je upitnika iznad glave. Dok su nadležni ostali nedorečeni, Agenti za nekretnine upozoravaju:

“Investitori bi to svakako iskoristili da povećaju cijene kvadrata, ali cilj ukidanja PDV-a nije da dođe do povećanja kvadrata nego da mladima, prije svega onima koji kupuju prvu nekretninu, olakša da dođu do prve nekretnine i tu treba biti dosta oprezan i zato kažem bitno je sve to dobro definisati da investitori ne bi iskoristili tu priliku i povećali cijene nekretnina”, upozorava agent za nekretnine Aleksandar Vuković.

Tehnički, izmjene zakona o PDV-u neće biti zahtjevne u primjeni, tvrde ekonomski stručnjaci, ukoliko se ne bude vršio povrat PDV-a. Neće biti zabilježeni ni negativni efekti na prihode budžeta.

“Iz razloga što će taj dio sredstava koji je ušteđen od strane kupaca biti presumjeren na druge stvari, kao što su opremanje stana i slično, a sve će to naravno omogućiti prikupljanje PDV-a od potrošnje na te stavke, tako da faktički možemo da kažemo da je ovo prijedlog koji će imati budžetski neutralan efekat”, pojasnio je ekonomista Predrag Mlinarević.

Iako je u pitanju nesporna olakšica za građane, strah od provodivosti obećanog – postoji. Vođeni ranijim iskustvima i neispunjenim obećanjima, za pojedine sporan je tajming. Tik pred izbore – data riječ. Zasjedanje o istoj – nakon izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!