“Države je sve manje, Osmorka može bolje da brani državne interese od SDA”

Vijesti 14. dec 202218:49 5 komentara
N1

Igor Stojanović, član Glavnog odbora SDP-a BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo istakao je da se prilikom razgovora o formiranju vlasti u KS još nije razgovaralo o pozicijama već samo o budućem programu. Za Stojanovića je nekorektno što Bakir Izetbegović i SDA traži da "Osmorka" kaže šta su dali HDZ i SNSD-u obrazlažući da je bitan novi politički momenat i program rada.

Stojanović je govorio o protestima koji su se danas dogodili ispred Vlade KS gdje su sindikalci tražili bolja odnosno veća primanja te je istakao da je to opravdan, ali trenutno nerealan zahtjev.

“Nova Vlada nije imenovana, u narednih mjesec dana biće zavrđen taj proces i pod broj dva smatram da svi ljudi u KS zaboravljaju ključnu stvar a to je ponder dva odnosno raspodjela prihoda sa federalnog nivoa”, naveo je Stojanović.

Formiranje Vlade KS

Započeli su razgovori o formiranju Vlade KS u kojoj bi se mimo postojećih stranka trebali naći i Stranka za BiH i Za nove generacije. Stojanović kaže da nije bilo govora o pozicijama već o budućem programu rada.

“Danas je isključivo bio dokement koji je 2021. usvojen kao dokument Vlade Trojke na osnovu kojeg se radilo. Danas je taj dokument na revidiranju  i neke stvari će biti dodane, neke izmjenjene i biće predstavljeno javnosti”, naveo je Stojanović.

Subvencija energenata za građane

Građani se suočavaju sa sve većim računima za energente i Stojanović navodi da je Vlada KS ranije jedina subvencionisala i da će tražiti da se to i nastavi.

“Mislim da bi trebalo i ja kao zastupnik ću se zalagati da to bude, ali je to pitanje za novog ministra i premijera”, kazao je Stojanović.

Formiranje vlasti

Kada je riječ o formiranju vlasti, Stojanović objašnjava da će vlast na svim nivoima biti formirana u paketu.

“U tom redu vožnje Kanton Sarajevo će doći posljednji nakon što se uspostavi državna i federalna vlast”, naveo je Stojanović.

Vlast sa SNSD i HDZ-om

Tek će SDP na Glavnom odboru donijeti odluku o koaliciji sa HDZ i stojanović kaže da će to biti u narednim danima, ali poručuje da će program rada biti glavna okosnica.

“Moramo unijeti dah promjene i koliko imamo snage izbaciti HDZ ili SNSD na određenim nivoima”, kazao je Stojanović.

Izjave Bakira Izetbegovića

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je kazao da “osmorka” mora prezentirati šta su “dali” HDZ-u i SNSD odnosno šta će biti urađeno sa ključnim pitanjima izbornog zakona BiH, hidrocentrala i drugih spornih tema.

“Države je sve manje. Možda je bilo najviše neporedno nakon rata, kako vrijeme odmiče sve je manje ravnopravnosti i snage državne institucija. Osmorka može da jače brani državne interese od Bakira Izetbegovića i SDA”, pojasnio je Stojanović.

“SDA neće ništa blokirati, neka ‘Osmorka’ kaže šta su obećali SNSD-u i HDZ-u”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare