Državna i vojna delegacija posjetila fabriku Binas: Razvijaju upaljače za male rakete i dronove samoubice

Vijesti 17. maj 202413:17 0 komentara
N1

Državna i vojna delegacija je danas održala sastanak s predstavnicima i članovima Binasa d.d. u Bugojnu i posjetila fabriku i njene radnike. Tokom posjete Binasu ministar odbrane Zukan Helez je kazao da je plan, da se u ovoj fabrici, koja je bila skoro pred stečajem, zaposli još 300 ljudi, a naveo je i da u narednom periodu idu ugovori sa Indijom oko 64 mliona eura, te da je na pomolu još jedan vrijedan ugovor sa Irakom.

Primat u namjenskoj industriji

“Čast mi je reći da delegacija na ovakvom nivou, ovu firmu nije posjetila od prije rata, od Titovog vremena. Prije dvije godine kad sam dolazio ovdje bilo je totalno rasulo, oko 14 plata se dugovalo radnicima, radnicima po tužbama, dobavljačima, banci… to je bilo pred stečajem. Dio tehnologije je bio izvučen u Pretis i u Bratunac. To je bio organizovan pokušaj SDA na čelu sa ovim čovjekom što je iza rešetaka (op.a. Fadilom Novalićem) da se Binas zatvori. Dolaskom ove vlasti, situacija se promijenila u potpunosti. Danas ovdje radi 420 uposlenika, plate su redovne, doprinosi se isplaćuju na punoj plati, regres, godišnji odmori, smanjuju se dugovi… To je jedna pozitivna priča”, nahvalio je ministar Zukan.

N1

Kazao je i da želi da obradujem radnike, te najavio da će u narednom periodu ispoštovati odluka Vlade, tako što će se prvo isplatiti 1000 KM pa u narednom periodu 1500.

“Pa će to biti u visini od 2000 KM”, rekao je Helez.

N1

Istaknuo je da Binas polako preuzima primat u namjenskoj industriji i u BiH, a namjenska industrija u BiH preuzima primat na Balkanu.

“Usvajaju se nove tehnologije. Danas smo čuli na ovom sastanku da razvijamo i upaljač za male rakete i za dronove samoubice. Ponosan sam na ove radnike. Ovo će biti središte ne samo namjenske industrije, nego čitave regije”, kazao je Helez.

N1

Ova kompanija je 51 posto u vlasništvu Vlade FBiH, a 49 posto vlasništva imaju dioničari. Helez navodi da je 51 državno i tako će ostati zauvijek.

“Ovaj drugi dio su najviše bili vlasnici fondovi. Sad mi je drago što su u ovih 49 ušli stranci, i uvijek će biti manjinski, a posebno mi je drago što su to američke kompanije. Neki zlonamjerni portali govore da 90 posto radimo za Izrael. Sve se može provjeriti, svaki ugovor je transparentan”, kazao je Helez.

N1

Binas još u konsolidaciji

Direktor Binasa Abaz Mandžuka naveo je da su počastvovani ovom posjetom, ne samo radnici, uprava, već čitavo Bugojno.

“Naš zadatak je dalje da radimo svoj posao, da upošljavamo iz grada Bugojna i da proizvodimo za kupce koje imamo u cijeloj Evropi. Nadamo se da ćemo do kraje godine ispoštovati obaveze koje smo potpisali i ugovore. Mi potpisujemo ugovore i za 2025. što znači pripremamo se i za narednu godinu”, kazao je Mandžuka.

N1
N1

Podsjetio je da su bili u izuzetno teškoj situaciji, ali da je došlo do pozitivnih pomijeranja.

“Danas imamo potpisanih dosta ugovora, ako gledamo cifre, negdje oko 100 miliona maraka. Imamo plan da realizujemo oko 500 miliona KM i mislim da ćemo ga ispoštovati. Binas je još u konsolidaciji. Imamo još jedan račun koji ne može biti blokiran, preko kojeg poslujemo. Imamo obaveze prema bankama, kredite, prema tužbama radnika da bi sve to ispoštovali, moramo vratiti kredit Razvojnoj banci koji je bio 5 miliona, vratili smo prije mjesec kamatu 1.000.900 KM. Uzeli smo kao rezervu taj novac kako bi preduzeće doveli na zdrave noge“, rekao je Mandžuka.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!