Državni ministri ni danas se nisu uspjeli usaglasiti o zakonu o sudu BiH, Krišto: Napravljen je dovoljan iskorak

Vijesti 12. mar 202413:39 0 komentara
F.Z. / N1

U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Na današnjem dnevnom redu bila je i bitna tačka, a radi se o Nacrtu zakona o sudu BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

No, kako je na konferenciji za medije kazala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto po pitanju ovog nacrta nisu se uspjeli izjasniti.

“Želim istaknuti da smo trebali imati izjašnjenje o važnom zakonu. Radili smo do zadnjeg momenta i o Nacetu zakona o sudu BiH. Međutim, nismo se uspjeli izjasniti. Resorni ministar je rekao da mu treba dodatno vrijeme. Stoga, ostavili smo još pet do sedam dana”, kazala je Krišto.

Potom je dodala:

“Imali smo u planu na dnevni red uvrstiti i Zakon o zaštiti ličnih podataka, međutim nismo dobili potrebna mišljenja. Zato nismo bili na kraju spremni da ga dodamo. Imali smo i određeni broj odluka koje se tiču EU. Zadovoljna sam onim što smo uradili i usaglasili. Ovaj put kojim radimo nas vodi do konačnog cilja. Ne radimo u Vijeću ministara BiH na principu mimoilaženja, nego konsenzusa i kompromisa. Time smo se rukovodili i do sada. To će biti naš prinicip i u budućnosti”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se obratila u Evropskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

Jutrošnje obraćanje prokomentirala je i Borjana Krišto.

“Ursula von der Leyen danas je na neki način obrazložila pozitivan stav za otvaranje pristupnih pregovora. Još nas očekuje konačna odluka Evropskog vijeća. Vjerujem da će sve zemlje članice dati zeleno svjetlo i da će se pozitivno očitovati po pitanju toga šta su institucije BiH napravile u proteklih 13 mjeseci. Napravljen je dovoljan iskorak, ali nastavljamo dalje. Imamo obavezu da nastavimo da radimo”, kazala je Krišto.

Podsjetimo, politički lideri na državnom nivou su realizovali tri od četiri uslova koje je Evropa postavila pred njih kako bi dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Uslov koji nije ispunjen i koji ne zabrinjava naše političare da bi mogao zakočiti proces dobijanja zelenog svjetla jeste zakon o sudu/sudovima BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!