Dunja Mijatović: Muslimansko-jevrejsko obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u Potočarima je svjetionik nade

Vijesti 27. jan 202412:33 0 komentara
Ilustracija

“Zajedničko muslimansko-jevrejsko obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust je svjetionik nade u vrijeme kada se podjele često čine nepremostivim”, izjavila je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, komentarišući komemorativni događaj koji se održava u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima danas.

Ova posvećenost njegovanju partnerstava i smislenog dijaloga snažan je dokaz snage koja leži u jedinstvu”, rekla je ona.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na ovaj dan 1945. godine, oslobođen je koncentracioni logor Aušvic – Birkenau. Crvena armija oslobodila je tada Auschwitz, u kojem je zatekla oko 7.000 preživjelih logoraša, među njima i 700 djece. Bio je to kraj jednog od najgorih horora u historiji čovječanstva, koji je trajao punih 1.689 dana, tokom kojih je industrijski ubijeno više od milion ljudi, većinom Židova.

Svjedoci smo uznemirujućeg porasta akata nasilja, govora mržnje, diskriminacije i poticanja na mržnju na osnovu vjere ili uvjerenja. Džamije, sinagoge i druga vjerska mjesta, kao i privatne kuće, gađani su i vandalizirani. Širom Evrope, porast antimuslimanskih i antisemitskih incidenata podsjetnik je na mračnu prošlost i oštro upozorenje na izazove koji su pred nama”, navela je Mijatović.

Istakla je da su ovi akti “u suprotnosti sa osnovnim principima pluralizma, poštovanja i otvorenosti na koje smo svi vezani, a koje je podržao Evropski sud za ljudska prava”.

Moramo zapamtiti našu dužnost da odlučno djelujemo protiv govora mržnje, poticanja na vjersko nasilje i diskriminacije. Naša je zajednička odgovornost da stvorimo uslove za sjećanje i obilježavanje žrtava prošlih genocida i borbu protiv svih manifestacija antisemitizma, antimuslimanske mržnje i oblika etničke ili vjerske netrpeljivosti”, navela je.

Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami za koje se nadam da će inspirisati i druge da se pridruže i pruže podršku u ovim važnim naporima”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!