Dunović: Državni udar je, u određenoj mjeri, već počinjen

Vijesti 18. nov 202118:18 > 20:18 0 komentara
N1

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Demokratske fronte, u razgovoru za N1 je naglasio razočarenje zbog pristupa međunarodne zajednice koja o osnovnim problemima smatra da "dogovor moraju postići političke stranke", što je okarakterisao sasvim pogrešnim pristupom. No, osvrnuo se i na postupanje pojedinih stranaka kojima je pripisao kako "građane žele naviknuti na nepostojanje izbora", a potom i na aktuelni događaj - otkrivanje spomen obilježja na Kazanima, gdje je kratko dodao kako i tekst na Vijećnici treba da bude izmijenjen.

Dunović je jučer imao okršaj saopštenjima sa nekim od visokih zvaničnika HDZ BIH. Razlog su bili različita poimanja izmjena Izbornog zakona BiH. Tim povodom, pitali smo može li se u BiH naći zajednički jezik na tom planu.

“Na nivou političkih stranaka očito je da zajedničkog jezika nema. I mi u BiH, a i međunarodna zajednica često misle kako se o tome trebaju dogovoriti političke stranke – to je sasvim pogrešan pristup. Mjesto svih dogovora po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH treba biti Parlament BiH”, odgovara Dunović.

No, naglašava i to da je blokada institucija očito smišljena i ciljana.

“Jedan od ciljeva blokade je upravo priča oko izmjena Izbornog zakona BiH. Blokada i njegove izmjene se tako često prepliču da se i građani pitaju koja je tema bitnija – obje teme trebaju da se rješavaju u institucijama, a često i predstavnici međunarodne zajednice pristaju na takav način razmišljanja da, ukoliko se dogovore predstavnici tri nacionalne stranke, da će to biti rješenje prihvatljivo svima”, navodi član Demokratske fronte.

No, zanimljivo je da je u jednom trenutku čini se na stranu stavova HDZ-a BiH stao i novi visoki predstavnik. Naš sagovornik ističe kako je i za njega to bilo iznenađenje.

“Ja još uvijek ne mogu da ocjenim je li, po pitanju nekih njegovih izjava, još uvijek početna faza obavljanja poslova ili je nešto drugo u pitanju. Nadam se da su te njegove izjave nastale zbog blage doze neinformiranosti, jer ukoliko jeste to, onda se to može riješiti u narednom periodu. Ukoliko nije, onda postavljamo pitanje međunarodnoj zajednici šta je cilj ukoliko nas svode na tri nacionalne stranke?”, pita se Dunnović.

Svi su naviknuti da zadovoljavaju strane, dodaje, te naglašava da se konačno moraju početi zadovoljavati građani.

“Problem je što je međunarodna zajednica pristala na način koje propagiraju nacionalne stranke, iz samo njima poznatih razloga. Čujemo da se sve češće i iz susjednih država govori o ‘pomirenju naroda’- Vučić je nebrojeno puta rekao da je neophodno pomirenje Bošnjaka i Srba. Ja smatram da Bošnjaci i Srbi nisu posvađani. Ne postoje svađe naroda – nama je potrebno međusobno uvažavanje i međusobno pomirenje dvije države – BiH i Srbije”, zaključio je naš gost.

Na pitanje kako Demokratska fronta vidi izlazak iz ove situacije, naročito ako u obzir uzmemo pominjanje prenosa nadležnosti sa državnog na nivo RS, Dunović naglašava stav kako jeDodik, naročito zbog opozicije u RS, više ne može nazad.

“Dodik došao do jedne tačke gdje više ne može nazad. Ukoliko nastavi naprijed – on ozbiljno gazi putem državnog udara. Ja smatram da je da je državni udar, u određenoj mjeri i počinjen usvajanjem dva zakona u NSRS, kojima se derogiraju nadležnosti BiH”, naglasio je Dunović.

O Vladi FBiH: “Pojedine stranke žele naviknuti građane na nepostojanje izbora”

Već tri godine Vlada FBiH je u tehničkom mandatu, nisu implementirani rezultati izbora iz 2018., pa smo pitali čemu onda izbori 2022.?

“Upravo tu je i odgovor – pojedine stranke žele da naviknu građane da nemaju izbore i da se građani zapitaju – da li uopšte trebamo da imamo izbore ? To je i generalna proba pred izbore 2022. – neće implementirati rezultate izbora za FBiH za 2018. kako bi građani rekli, pa dobro, 2022. godine ni ne moramo ni imati izbore”, navodi potpredsjednik FBiH.

O spomen obilježju na Kazanima

Početkom ove sedmice otkriveno je spomen obilježje ubijenim na lokalitetu Kazani. “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”. Na pitanje da li je zadovoljan tekstom na spomeniku, navodi kako je jako teško odgovoriti.

“Teško pitanje – uslovno rečeno, jesam zadovoljan. Od početka mandata sam se zalagao za izgradnju spomenika na Kazanima. Mogućnosti su bile da Gradsko vijeće usvoji izgradnju sa ovakvim tekstom ili da se ponovo, kao u prethodnim mandatima, ne desi ništa. Tekst je mogao biti drugačiji, ali se postavlja pitanje i toga da li bi se onda spomenik ikada i izgradio. Gradonačelnica Karić je treća gradonačelnica Sarajeva otkad sam ja tu, u prethodnim mandatima se nije desilo ništa. A da li je Sarajevo imalo snage da se navedu i počinioci – mislim da to u ovom momentu nije bilo realno rješenje. Kad čovjek uđe u malo dublju analizu, onda vidi da priča o Kazanima nije završena. Tu mislim na one koji su presuđeni – suđenje jednom od njih za ratni zločin još uvijek nije završeno. Gradonačelnica Karić je imala snage da ovu priču dovede do kraja”, zaključio je Dunović.

Obzirom da mnogi koji smatraju da je trebalo stajati ko su počinioci zločina, kao argument navode natpis na Vijećnici, Dunović je kratko naglasio: “Smatram da tekst na ploči na Vijećnici treba biti drugačiji”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad