Dunović: Pitanje za europarlamentarce Zovko, Glavak i Piculu

Vijesti 16. jun 202109:19 > 09:20 2 komentara
N1

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović reagovao je na informaciju o glasanju članova Izvještajne komisije EU iz Republike Hrvatske.

Informacija da je u okviru Izvještajne komisije za BiH, koja djeluje pod okriljem Komiteta za vanjske poslove EU, troje članova koji dolaze iz Republike Hrvatske glasalo protiv Izvještaja o stanju u BiH, šalje lošu poruku o tome šta nam država koju predstavljaju želi, navodi se u reakciji potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Milana Dunovića.

“Izvještaj koji je usvojen velikom većinom glasova, između ostalog, govori o podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te ispunjenju 14 prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH ka EU. Pitanje za europarlamentarce iz Hrvatske: Željanu Zovko (HDZ), Sunčanu Glavak (HDZ) i Tonina Piculu (SDP): šta je to sporno u Izvještaju, koji je usvojen više nego dvotrećinskom većinom i koji daje vjetar u leđa Bosni i Hercegovini na evropskom putu? Možda je bolje preformulisati pitanje – zanima nas šta je to ujedinilo europarlamentarce iz Hrvatske, koji dolaze iz političkih partija različitih svjetonazora?”, pita se Dunović.

Kako je naveo, ne iznenađuje ga stav predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Očito je da gore navedeni imaju problem sa napretkom BiH ka EU, te da evropske vrijednosti i građansko uređenje države nisu nešto što je, u njihovim glavama, spojivo sa našom državom. Vjerovatno je nedostatak spominjanja ‘legitimnog predstavljanja’ i ‘konstitutivnih naroda’, za njih dovoljan razlog za odbacivanje Izvještaja. Ne iznenađuje, zbog toga, ni stav predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Milanovića, iznesen nedavno, u kojem navodi da je građansko uređenje BiH, kako reče, prevara. Sve češće iz Hrvatske, članice Evropske Unije, koja za sebe želi građansko uređenje, jednakopravnost svih građana i sigurnost NATO saveza, čujemo da to i nisu neke dobre i bitne vrijednosti, bar kada je o BiH riječ. Nama, valjda, žele potpuno suprotno!?”, poruka je Dunovića.

Najmanje što se očekuje od susjedne države, članice EU, jeste iskrena pomoć na evropskom putu, naveo je.

“Na žalost, stvarnost je takva da sve više političara iz Hrvatske zastupa interese HDZ-a BiH. Postavlja se ozbiljno pitanje, da li je Dragan Čović nalogodavac političarima u Hrvatskoj ili je on samo izvođač radova. Koja god je od gore navedenih verzija tačna, mora se priznati Draganu Čoviću da je uspio ubijediti pojedine političare iz Hrvatske, koji u svojoj državi odbacuju etnički koncept, da je taj isti koncept, i ta ista stranka, ali sa sjedištem u Mostaru, umjesto u Zagrebu, dobro rješenje za BiH. Možda bi trebali da razmisle o nastavku svoje političke karijere. Možda su jednostavno u pogrešnoj stranci. No, još ima nade za njih da odu pod okrilje HDZ-a, mostarskog ili zagrebačkog, svejedno. Princip je isti, sve su ostalo nijanse”, dodao je Dunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare