Dunović: Pregovori u Neumu su bili bespotrebni

Vijesti 31. jan 202210:25 > 08. feb 2022 14:40 5 komentara

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH (DF), za N1 je komentirao pregovore o izbornoj reformi koji su se proteklog vikenda odvijali u Neumu, kazavši da su oni bili bespotrebni.

Dunović smatra da je teško reći ko je predstavljao FBiH na pregovorima.

“Ispada da HDZ ne predstavlja Federaciju, što uslovno rečeno može biti tačno. Ovaj blok stranaka iz Sarajeva nazvao pro-bosanskohercegovački i nikako drugačije”, kazao je.

Pojasnio je dva osnovna razloga zašto DF nije učestvovao na pregovorima.

“Prvi je taj što su donesene određene odluke i zakoni u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Mogu ozbiljno reći da to ima elemente državnog udara, jer je vlast države BiH na silu oteta, protivustavno, i tu vlast pokušava oteti entitet RS. Dok smo pod državnim udarom, mi ne želimo razgovarati o izmjenama Izbornog zakona. Drugi razlog je to što je Dragan Čović javno rekao prije razgovora da ne postoji nikakav kompromis po pitanju onoga što on naziva legitimno predstavljanje i ponovo ponavlja da je to izbor članova Predsjedništva BiH iz Federacije i da je to popuna Doma naroda”, kazao je.

Smatra da su pregovori u Neumu bili bespotrebni.

“Bespotrebni u smislu kupovanja vremena Miloradu Dodiku, s jedne strane i s druge strane bespotrebno je razgovarati sa ljudima koji prije razgovora kažu da ‘kompromisa nema, možemo se dogovoriti samo ako svi dignete ruke za ono što predlažemo mi’, mislim na HDZ”, kazao je.

Dodaje da je Dragan Čović i nakon pregovora kazao da neće popustiti smanjenjje ovlasti Doma naroda FBiH po uzoru na Vijeće naroda RS.

“Kada se postave tako stvari, onda to očito nisu nikakvi pregovori. Nisu to čak ni razgovori”, istakao je Dunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare