Duraković za N1: Ovo je zločin iz mržnje

Vijesti 25. mar 202314:39 0 komentara
N1

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska, Ćamil Duraković nakon napada na povratnike u blizini Višegrada za N1 kaže kako “nema sumnje da je ovo zločin počinjen iz mržnje obzirom da onaj ko je napao porodicu Memišević, odnosno Ajšu i Fadila je znao da su oni Bošnjaci, Muslimani, da je prvi dan Ramazana i da je ovo zlodjelo izvršeno na jedan brutalan način"

Duraković je kazao da je sistem stvorio pretpostavke za ovako nasilničko ponašanje.

“Ove dvije nevine, starije osobe su smještene na Koševo u Sarajevu. Nažalost, ogorčen ovim dešavanjima ja sam već sinoć reagovao i prije svega rekao da je sistem nažalost stvorio pretpostavke za ovako nasilničko ponašanje. Sve više smo svjedoci ovakvih napada obzirom da je evo i sama policija u Banjaluci je kazala da nije u stanju obezbijediti sigurnost građanima pri provođenju nekih njihovih aktivnosti, dakle to se odnosi na sve manjinske skupine ovom entitetu i očito da ove političke izjave ohrabruju ovakve pojave”.

Ovako je izgledala kuća Memiševića neposredno nakon napada (VIDEO)

Dodaje da će sačekati da policija izvrši istragu.

“Mi ćemo sačekati da policija izvrši istragu, da utvrde i adekvatno sankcionišu počinioce, ne želim prejudicirati da li je ovo počinjeno iz neke nacionalne mržnje, treba sačekati, treba vidjeti motive napada, a onda zauzeti adekvatan stav, ali itekako treba uključiti sve senzore kako bismo konačno takvim pojavama stali u kraj. Sistem ne smije stvarati pretpostavke za ovo, mora obezbijediti sigurnost svim građanima”, kazao je i zaključio:

Napadnuti povratnici primljeni na KCUS, zadržani na daljem liječenju

“Međunarodna zajednica ne smije dozvoljavati politički destruktivne izjave u medijima koje ohrabruju nasilnike”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!