Duraković: Žohari vole polutamu, jako je važno da N1 ne bude ugašen

Vijesti 31. aug 202216:54 1 komentar
N1

Intelektualci, analitičari, akademici i aktivisti uputili su podršku N1 televiziji u Bosni i Hercegovini, pozivajući relevantne organizacije da svoju pažnju usmjere na podršku ovom mediju. Među njima je i akademik Esad Duraković koji je kazao kako se nada da signal N1 neće biti ugašen na Mojoj TV.

“Ovo je jedna od izuzetnih pozitivnih medijskih kuća, ali nažalost živimo u vremenu u kojima mnogima odgovara medijski mrak ili polumrak. To je jedna vrsta, malo teška riječ, žohara koji vole polutamu, izvinite što ovako govorim. Potpisao sam se kao osoba koja je svjesna važnosti ove medijske kuće za regiju i BiH. Jako je važno da N1 ne bude ugašen”, rekao je Duraković.

Istakao je kako svaki medij na izvjestan način vezan za političku atmosferu, bilo da podržava ili osuđuje političke programe.

“Ja, koliko znam, a pažljivo pratim ovu medijsku kuću, ona je visoko profesionalna i neutralna, što je nama u ovoj situaciji važno. Ništa se ne dešava ovdje bez politike. Mi živimo u demoniji politike. Nigdje se ne govori više o politici, na svakom mjestu, a nigdje nisu ljudi politički nesretniji. Ovdje (potencijalno gašenje N1 iz operatera Moja TV, op.a.) je u pitanju, bez sumnje, neka igra i politički interes”, zaključio je Duraković.

Podsjetimo, u pismu čiji su potpisnici akademik Esad Duraković, univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak, univerzitetska profesorica Amila Buturović, univerzitetska profesorica Zlatiborka Popov Momčinović, filozof i sociolog Esad Bajtal, historičar Dragan Markovina, urednica portala Tačno.net Štefica Galić, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko i drugi, izražava se “apel svim relevantnim međunarodnim organizacijama da svoj uticaj usmjere na rješavanje ovog naizgled tržišnog spora koji prijeti informativnim mrakom za dio stanovništva Bosne i Hercegovine”.

“Zabrinuti za stanje medijskih sloboda i izražen politički upliv u sve sfere društva, smatramo da je N1 televizija medij koji njeguje profesionalne i etičke standarde, te da bi stoga uklanjanje N1 BiH sa popisa kanala ugrozilo demokratski razvoj društva u BiH”, stoji u pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare