Duška Jurišić: Obustavite istragu protiv imama Mahića

Vijesti 06. feb 202313:557 komentara
Pošteno govoreći/Media.ba

Policijska uprava Prijedora pozvala je na saslušanje imama Amira Mahića iz Kozarca zbog sumnje da je raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju.

Tim povodom reagovala je Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice.

“Nakon izvinjenja koje je uputio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, te disciplinskog postupka koji je protiv njega pokrenula Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, pozivam Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS da obustavi istragu.

U suprotnom, vlasti Republike Srpske daće još jedan dokaz sistemskog zastrašivanja povratnika u Republici Srpskoj. Svetosavlje je i ranije bilo predmet različitih viđenja i tumačenja stručne i druge javnosti.

Neovisno od toga, izvinjenja na ovim prostorima su rijetka, ali neophodna. Imam Mahić je izvinjenje uputio odmah nakon oštrih reakcija javnosti, Islamska zajednica u BiH ogradila se od njegove izjave i preduzela sve potrebne mjere da prevenira i eventualno sankcionira ovakvo ponašanje i zaštiti povratničku zajednicu u Kozarcu.

Nedopustiv je selektivan, diskriminatoran pristup MUP-a Republike Srpske prema jednoj osobi, u ovom slučaju službeniku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok su primjeri govora mržnje i negiranja ratnih zločina u Republici Srpskoj svakodnevna pojava i često dolaze i od najviših predstavnika ovog entiteta.

Ovo je još jedan razlog da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvoji Sporazum sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, koji bi kao i u slučajevima vjerskih službenika pravoslavne i katoličke vjere, osigurao da sudske vlasti države o eventualnom krivičnom djelu prvo obavijeste nadležne organe religijske zajednice”, poručila je Jurišić, navedeno je iz Naše stranke.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar