Duška Jurišić: Skrnavljenje pravoslavnog hrama u Stocu napad je na povratnike

Vijesti 27. mar 202314:30 1 komentar
SRNA

Povodom skrnavljenja pravoslavnog hrama u Stocu oglasila se Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

„Skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu zaslužuje najoštriju osudu. Ovaj vandalski čin stvara osjećaj nesigurnosti među povratnicima, nelagodu među većinom stanovnika koji su za život u sigurnosti i toleranciji. Uništavanje i skrnavljenje vjerskih objekata predstavlja direktnu povredu ljudskih prava svakog čovjeka, koji njeguje svoj duhovni, vjerski i kulturni identitet. Policija treba da uloži dodatni napor radi brzog otkrivanja počinilaca, a pravosudni organi ovakve akte bi trebali strožije sankcionirati. Imajući u vidu učestalost kršenja prava ranjivih i manjinskih grupa, a posebno povratnika, politički zvaničnici bi trebali biti jedinstveni u osudi ovog, ali i svakog drugo čina, koji je u suprotnosti sa principima multikulturalizma i multireligijskog života u Bosni i Hercegovini“, saopćila je Jurišić.

Nepozati počinilac oskrnavio je tokom vikenda Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, saopštio je sveštenik Dejan Grčić.

Oskrnavljen pravoslavni hram u Stocu (FOTO)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare