Dva dana kasnije, dva ministra manje. A šta je sa Đokićem?

Vijesti 23. dec 202219:05 0 komentara

Dva dana nakon izbora Vlade Republike Srspke, dva ministra su bivša. Dado Dogan i Dragoslav Kabić bili su osuđivani zbog saobraćajnih nesreća, nisu više ministri zbog “moralne odgovornosti”.

A ovako je to objasnio novi/stari premijer RS: “Imamo na današnji dan dva ministra koji više neće biti u sastavu nove vlade. Pored gospodina Dogana, neće više biti u kabinetu ni ministar Kabić, ministar rada i boračke zaštitte. Isti principi važe za sve. Iako je prekršaj za gdina Kabića prije 24 godine, imamo moralnu političku odgovornost. Ti ljudi nemaju nikakvu zakonsku smetnju da rade taj posao, ali imaju moralnu i političku i to se odnosi na sve druge”.

Đokić presuđen, Šeranić na crnoj listi

Zašto se sve navedeno ne odnosi i na Petra Đokića, ponovo izabranog na poziciju ministra energetike i rudarstva, a koji je 2007. godine presuđen na tri mjeseca zatvora zbog prevare tadašnjeg „Telekoma RS“. Smijenjeni Dado Dogan bio je upravo prijedlog Socijalističke partije Petra Đokića koji je zatražio njegovu ostavku po objavi informacije o saobraćajnoj nesreći koju je skrivio.

Podatak o Đokiću, premijer RS i danas je izostavio. Igor Crnadak iz PDP-a komentira: “Katastrofalna je poruka da neko ne može biti ministar u Vladi ako je napravio krivično djelo vozeći automobil, a neko drugi može biti ministar ako je krao od tadašnjeg „Telekoma“ i za to pravosnažno presuđen, što je slučaj sa predsjednikom Socijalističke partije, Petrom Đokićem. SNSD pravi još jednu lažnu predstavu. Jedino što bi moglo pokazati da oni zaista misle iskreno, kada Socijalistička partija ne bi bila dio vlade”.

Iako je dugo najavljivao respektabilan tim, Radovan Višković u vladu je doveo osobe za koje se vežu određene kontroverze. Pa je tako na čelu Ministarstva zdravlja ostao i Alen Šeranić, koji se od juna mjeseca zajedno s Marinkom Čavarom nalazi na crnoj listi SAD-a, jer su, kako je navedeno, ugrozili stabilnost regiona podrivajući Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije.

Dodik najavio “čistku”

I ovaj podatak premijer RS zaboravio je istaknuti, no pohvalio se kako je novembarska prosječna plata prešla 1200 KM, najavio povećanje plata i penzija, za pet, odnosno 14 posto. Dug od oko milijardu maraka koji stiže na naplatu, nije spominjao. No zato je predsjednik RS, Milorad Dodik, budućim ministrima i zaposlenicima u javnoj upravi poručio: “Počećemo da čistimo sve one koji se na neki način vode da su zaposleni, a nisu. A to ćemo uraditi u narednih sedam dana”.

Milorad Dodik ponovio je kako treba očuvati ustavne pozicije RS-a, vratiti nadležnosti koje su nelegitimno oduzete, očuvati političku stabilnost…

“Što se tiče FBiH, razgovarali smo o tome da treba otvoriti svaku vrstu saradnje i sačekati formiranje nove Vlade FBiH i održati zajedničku sjednicu Vlade RS i Vlade FBiH i mislim da se stvaraju uslovi, nakon izbora Vijeća ministara, da Vlada RS zatraži zajedničku sjednicu sa Vijećem ministara”, istakao je Dodik.

Kandidatski status koji je EU nedavno dodijelila BiH bio je prije svega potreban Zapadu kazao je Dodik i poručio kako RS ostaje protiv NATO integracija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!