Dva najnovija vozila Vlade FBiH koštaju koliko liječenje preminule Alise Kusture, kojoj su novac skupljali građani

Vijesti 15. aug 202416:09 3 komentara
N1

Udruženje Pomozi.ba na dnevnom nivou donira oko hiljadu obroka socijalno ugroženim ljudima širom Bosne i Hercegovine, kako putem restorana Dobre volje u Sarajevu, Bihaću, Travniku i nedavno otvorenom restoranu u Zenici, tako i svima onima koji nisu u stanju doći do restorana obroke vozimo na kućnu adresu. Na mjesečnom nivou se podijeli i više od 150 paketa sa prehrambenim i higijenskim namirnicama socijalno ugroženim.

Kada su u pitanju liječenja oboljelih sugrađana svakodnevno primamo zahtjeve njihove za pomoć pri liječenju, bilo da su u pitanju operativni zahvati, lijekovi, tako da na sedmičnom nivou pokrenemo, tri apela za liječenje oboljelih bh. sugrađana. Nije lako baviti se humanitarnim radom, svakodnevno se susrećemo sa ljudima koji su u stanju socijalne potrebe, oboljelim sugrađanima kojima su potrebna velika finansijska sredstva. Mi se zaista trudimo pomoći što većem broju njih, nažalost, ne možemo uvijek svima pomoći. Ovim putem zahvaljujemo svim našim sugrađanima koji doniraju one dvije KM putem telefonskog poziva. Oni konstantno dijele naše apele putem društvenih mreža, doniraju putem web stranice i žiro računa, godinama unazad. Vjerujte da se i mi nekad pitamo odakle tolika podrška. Još jednom im od srca zahvaljujem“, kaže glasnogovornica Pomozi.ba, Saliha Rokša.

Kada je riječ o oboljelim sugrađanima, ogroman je broj zahtjeva za pomoć. Od početka 2024. do danas, donirano je, putem ove organizacija, a zahvaljujući građanima blizu 4 miliona maraka.

Alisa Kustura nije dobila bitku s opakom bolešću. Preminula je prije nekoliko mjeseci. Njena porodica prošla je kroz pakao, kako bi Alisi dali bilo kakvu šansu za izlječenje.

Sistem je zakazao, na djelu su ostali samo dobri ljudi i humanitarne organizacije. Njena sestra, Melisa Avdić za N1 kaže:

N1

Suvišno je bilo šta reći, svakako ne možemo ništa promijeniti. Mi možemo pričati i dijeliti ono kroz šta smo prošli. Da nije bilo Pomozi.ba moja sestra ne bi ni dobila priliku i da živi te dvije godine koliko je živila, jer od prvog dana za njeno liječenje nije bilo tog novca. Jednostavno, gdje god krenete, ono kažu, nema novca. Ali evo vidimo da ima novca. Ako mogu da kupuju automobile, ne mora evo za sve, ali dajte makar za djecu. Unazad 15 dana sigurno mi se javilo 15 žena koje imaju isti problem kao što je moja sestra imala. Kažu im da im može pomoći taj lijek ali da Zavod za osiguranje nema novca, ako žele da produže život nekome svom, sebi, moraju taj lijek obezbijediti. Lijek ima, novca nema, ako imaš novce, možeš se liječiti, ako nemaš to je to, otpisali su te odmah da nema ni od tebe ništa. Novac za liječenje sestre smo dobili od dobrih ljudi, koji su podržali Pomozi.ba i akcije koje su bile za moju sestru. Mimo tih akcija mi smo sami, pa sigurno, preko 100 hiljada KM morali da obezbijedimo, jer jedan lijek koji mora da se prima svako 21 dan je koštao 14 hiljada maraka, nije ga bilo u Bosni, morali smo da ga nabavimo. Mi smo ga nabavljali, kako ni sami ne znamo. I tada je vjerovatno bilo novca, mogao se lijek obezbijediti“, zaključila je Melisa.

U ovoj priči važno je istaći kako je Vlada Federacije nedavno nabavila najnovija vozila, vrijedna milion i 600 hiljada maraka, a pojedini ministri u Vladi se hvale kako jedva čekaju izlazak iphonea 16 kako bi ga nabavljali uposlenicima pojedinih institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare