Dvojna državljanstva – politika i benefiti: “Taj pasoš mi je mnogo značio…”

Vijesti 26. dec 202319:01 0 komentara
N1

Dvojna državljanstva danima su tema širom regije. Priča je krenula nakon posljednjih izbora u Srbiji. Politika još raspravlja da li su glasači iz Republike Srpske bili prevaga u glavnom gradu susjedne Srbije. Dvojna državljanstva nisu nepoznanica građanima BiH. Mnogi ih imaju, prije svega državljanstva Srbije ili Hrvatske. No, uslovi postanka državljaninom u ove dvije zemlje su drugačiji. Mnogi će reći, hrvatska pravila itekako su oštrija. Mnogi pak ističu, ako se izađe iz sfere politike, dvojna državljlanstva nose brojne benefite.

Steći državljanstvo Republike Srbije, nije težak zadatak. Porijeklo pod različitim uvjetima je faktor, dok stranci, nakon navršene 18. godine, mogu podnijeti pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom državom, pri tome se ne moraju odreći državljanstva, na primjer Bosne i Hercegovine.

Razlozi za dvojno državljanstvo su brojni.

“Srpsko državljanstvo imam od 2018. godine, kada sam išla na hodočašće na Kosovo i Metohiju, što je ujedno bio i razlog zašto sam uopšte aplicirala za srpsko državljanstvo, i uzela srpski pasoš. U tom trenutku to je bio način putem kojem sam mogla da uđem na prostor Kosova i Metohije, što trenutno nije slučaj, za što mi je potrebna lična karta Srbije. Isti pasoš sam zadržala kasnije i taj pasoš mi je mnogo značio u mojim naknadnim putovanjima, privatnim, za zemlje za koje je bila potrebna viza za građane BiH, tako da sam ja koristila taj zamjenski pasoš”, kaže Tijana Trklja.

Tijana kaže kako mnogi njeni prijatelji iz Bosne i Hercegovine imaju dvojna državljanstva. Poslovni razlozi, stipendije, studiranje. No, pitanje dvojnog državljanstva, Srbije i BiH, posebno je aktuelizirno i poltizovano posljednih dana, a nakon izbora u Srbiji.

“Važno je da mi u Republici Srpskoj dobijemo automatsko državljanstvo Srbije, da se to obezbijedi, a ne da prolazimo kroz teške procedure koje su u ovom trenutku na snazi. Zato često kada boravim i razgovaram s rukovodstvom Srbije, uvijek insistiram na tome da se pokuša obezbijediti da svi građani Republike Srpske imaju automatsko državljanstvo i to bi omogućilo veću političku i svaku drugu vrstu integracije”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Više u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!