Džaferović evropskim zvaničnicima podcrtao nezadovoljstvo zbog odluke Schmidta

Vijesti 06. okt 202221:58 2 komentara
Šefik Džaferović/FB

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastao se danas, na marginama samita Evropske političke zajednice, sa premijerom Irske Micheál Martin i kancelarom Austrije Karl Nehammer.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, provedenim izborima, kao i o nametanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona.

Posebna tema razgovora bilo je osiguranje međunarodne vojne misije zadužene za provođenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sve u kontekstu predstojeće sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj će se raspravljati o misiji EUFOR-a.

Džaferović je naglasio da postoje važeće odluke Predsjedništva BiH kojima je, bez vremenskih ograničenja, dat pristanak na prisustvo EUFOR-a, ali i NATO snaga u Bosni i Hercegovini.

Također, Džaferović je sagovornicima podcrtao nezadovoljstvo zbog nametanja Izbornog zakona, kojim su produbljene etničke podjele i pojačana napetost u državi, u izuzetno delikatnom trenutku.
Kazao je da popustljiv pristup prema zagovornicima etničkih podjela ne osigurava stabilnost, već ih ohrabruje da povećaju svoje apetite.

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Irskoj i Austriji na podršci koju pružaju evropskom putu i kandidatskom statusu, te je istaknuo kako očekuje dodjelu kandidatskog statusa u predstojećem periodu, jer je to nužno za osnaživanje mira, te da EU nakon Ukrajine i Moldavije ima obavezu dati kandidatski status i BiH.
Svi narodi u Bosni i Hercegovini žele mir, te da domaći, ali i međunarodni akteri moraju biti svjesni svoje odgovornosti u aktuelnoj situaciji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komentari (2)

Vidi sve komentare