Džaferović iz Banjaluke uputio poziv probosanskim političkim snagama

Vijesti 26. mar 202113:11 > 13:24
N1

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u Banjaluci, gdje je potpisan Ugovor o sufinansiranju projekata sa Muftijstvom banjalučkim i Medžlisom Islamske zajednice Banjaluka.

Kako je rekao Džaferović, Aneks 7 Dejtonskog mirovnig sporazuma jedan je od najvažnijih koji do sada nije realiziran kako je trebao da bude.

Došao sam u Banjaluku, a kasnije u Kotor Varoš, da kažem da ćemo se boriti za realizaciju Dejtonskog sporazuma i da neće biti proglašen završen sve dok postoji ijedan povratnik koji želi da se vrati u svoju kuću. Povratnici su najzaslužniji za reintegraciju i izgradnju multientičke države. Na nama je obaveza da učinimo sve kako bi se život u povratničkim sredinama učinio boljim“, kazao je.

Istakao je i da je on danas u posjeti bošnjačkoj povratničkoj populaciji s ciljem da se na mjestu događaja još jednom analiziraju stvari koje se tiču povratka na tom području.

Moramo učiniti sve kako bi povratak bio održiv i da ljudi žive od svoga rada. Danas imamo diskriminaciju povratnika u entitetu RS i u FBiH, tamo gdje je HDZ na vlasti, jer ne mogu da ostvare pravo na svoj maternji jezik – bosanski jezik i ne mogu da participiraju u lokalnim organima vlasti, kako Ustav nalaže. Nikad se nećemo proći ove borbe, izborit ćemo se za ova prava“, naglasio je član Predsjedništva BiH.

Zahvalio se ministru za izbjegla i raseljena lica Edinu Ramiću koji je u okviru programa koje radi to ministarstvo danas upriličilo da se potišu sporazume sa muftijstvom i medžlisom u Banjaluci oko nekih sporazuma.

Želio bih da pozovem probosanske političke snage da kada je u pitanju povratak, da među nama nema nikakve utakmice. To je nešto prema čemu svi treba da imamo jednak odnos a to je nastojanje da učinimo sve da povratnicima bude jednostavniji i lakši život u mjestima njihovog povratka. Želio bih da pozovem kulturne institucije Bošnjaka da djeluju na prostoru cijele BiH, kao i humanitarne organizacije da djeluju isto“, naveo je.

Kazao je i da je nedavno bio održan sastanak političkih stranaka i da je ova današnja njegova posjeta na tragu tog sastanka. Rekao je i da je u svom radu nastojao i da će nastojati da obilazi povratničke sredine u cijeloj BiH kako bi provjerio kako žive povratnici i šta on mogu učiniti kako bi im život bio bolji.