Džaferović na Poslovnom forumu: BiH je dobra šansa za turske investitore

Vijesti 06. sep 202220:36 1 komentar
Facebook

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske - DEIK, u okviru zvanične posjete BiH predsjednika Republik Turske Recepa Tayyipa Erdogana, organizovala je Poslovni forum BiH - Turska. Na Forumu se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Turska ima specijalan značaj za BiH”

Džaferović je istakao kako je “Republika Turska je strateški partner naše države u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju”.

“Od krucijalne je važnosti da imamo ovakve okvire saradnje i uspostavljanja novih poslovnih veza. Zato dajem punu podršku ovom forumu i ohrabrujem njegove organizatore da ga pretvore u redovnu manifestaciju. Kao i svi drugi fenomeni društva, ekonomija je samo poseban vid odnosa među ljudima. Ekonomske veze su veze među ljudima. Zato je najbolji način da ojačamo ekonomske veze jeste da otvorimo mogućnosti upoznavanja i povezivanja privrednika. Čini mi posebno zadovoljstvo vidjeti, uz predsjednika Erdogana, uvažene ministre i privrednike. Bosna i Hercegovina i Turska imaju posebne historijske, kulturne i međuljudske odnose. Stoljećima smo živjeli u istom državnom okviru. Taj period učinio je da se znatno bolje razumijemo. Snažne kulturne i civilizacijske veze, koje su izgrađene između naših naroda, ostale su sve do danas. Zato Republika Turska ima specijalan značaj za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Džaferović.

“Veća trgovinska razmjena”

Naglašava kako ukupni odnosi BiH i Turske “otvaraju mogućnosti i za intenzivne ekonomske odnose”.

“U proteklih nekoliko decenija, zahvaljujući intenzivnoj saradnji vlasti Bosne i Hercegovine i vlasti Republike Turske na čelu sa predsjednikom Erdoganom, mi smo već uspjeli napraviti važne iskorake. Naši ekonomski odnosi su snažno uznapredovali, o čemu svjedoče i egzaktni parametri.
Želim na ovom mjestu navesti dva takva parametra. Prvi parametar jeste rast naše trgovinske razmjene. Prije skoro dvije decenije, 2003. godine, kada smo potpisali prvi sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Turske, naša trgovinska razmjena iznosila je 70 miliona dolara, na godišnjem nivou. Pod kraj prošle godine, trgovinska razmjena između naše dvije države iznosila je 845 miliona dolara, a tokom ove godine očekujemo da dosegne milijardu dolara. Danas tokom jednog-dva mjeseca, Bosna i Hercegovina i Turska ostvare veću trgovinsku razmjenu, nego ranije tokom čitave godine. Želim da u idućim godinama i decenijama, nastavimo ovim trendom, kako bismo napravili novi iskorak i kako bismo u budućnosti mogli navoditi nove uspjehe i rekorde. Da naše namjere nisu samo lijepe želje, pokazali smo i u ovom mandatu, kada smo potpisali novi, redividirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Ovaj sporazum garantuje da ćemo vrlo brzo povećati našu trgovinsku razmjenu na preko milijardu dolara a onda i više”, rekao je Džaferović.

“Uvijek otvorena vrata”

Potom je govorio o rastu direktnih stranih investicija.

“Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, tokom prošle godina, Turska je na 2. mjestu najvećih stranih ulagača u Bosnu i Hercegovinu. Više od 15% ukupnih stranih investicija, u 2021. godini, došlo je iz Turske u našu zemlju. Čvrsto vjerujem da će u godinama koje su pred nama, ovaj trend još više rasti, na obostranu korist. Potrebno je posvećeno raditi kako bi se još povećala ulaganja iz Turske u BiH. U tome vidim svrhu i ovog foruma. Bosna i Hercegovina je dobra šansa za turske investitore. Mi se nalazimo u neposrednoj blizini tržišta Evropske unije. Također, kao država koja se nalazi u procesu integracija u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina ima povoljan ekonomski i trgovinski položaj. Nadalje, imamo snažnu tradiciju industrijske proizvodnje i kvalifikovanu radnu snagu. Postoji ogroman prostor za ulaganje u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji, energetici, građevinarstvu, turizmu, hemijskoj i tekstilnoj industriji, različitim uslužnim djelatnostima i brojnim drugim sferama” naveo je Džaferović.

Dodao je kako će vlasti Bosne i Hercegovine, na svim novima, uvijek imati otvorena vrata i sluh za turske investitore.

“Ne mogu vam obećati da neće biti problema – njih uvijek i svuda ima – ali vam mogu obećati da ćete u vlastima ove države imati partnera koji će vam pomoći da ih savladate. Želim vam ugodan boravak u Bosni i Hercegovini. Želim vam da se prijatno osjećate u Sarajevu. Želim vam da steknete nova poznanstva i nove poslovne veze. Želim vam da uspijete u svome poslu. Želim da zajedno uradimo ono s čime će se nove generacije ponositi.
Još jednom izražavam radost što nas je posjetio naš veliki prijatelj i brat Recep Tayyip Erdogan i zahvaljujem mu”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare