Džaferović: Očekujem veću kaznu u žalbenom postupku

Vijesti 30. jun 202117:57 0 komentara
Anadolija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina.

“Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, komentarisao je Džaferović.

“Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj”, dodao je.

Naveo je i da što se tiče individualne odgovornosti Stanišića i Simatovića, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice. Džaferović očekuje da će to biti ispravljeno u žalbenom postupku.

“S druge strane, činjenica da je dokazano učešće šefa državne bezbjednosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima historijski značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!