Džaferović podržao protest građana Kozarca

Vijesti 08. feb 202115:52 4 komentara
Sefik Dzaferovic
N1

Protesti građana Kozarca protiv trenutno predviđene trase autoputa Prijedor - Banjaluka potpuno su opravdani i utemeljeni, te ih entitetske vlasti moraju uvažiti, smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je istakao da Kozarac predstavlja primjer uspješne povratničke zajednice.

Odluka Kozarčana da se vrate i obnove život svoje zajednice, unatoč svemu što su preživjeli, predstavlja neupitnu kategoriju koja je najsnažnije zaštićena Ustavom BiH, poručio je Džaferović.

“Trasa autoputa kojom se ugrožavaju objekti i imovina građana Kozarca, kao i funkcioniranje same zajednice – ne smije biti uspostavljena van Ustava i van okvira demokratskih praksi. Mora se uvažavati volja građana i lokalne zajednice, a već ranije su nadležne institucije RS-a i struka kazale da su zahtjevi opravdani, te su obećale da će izmjestiti trasu van naselja. Ne znam zašto to nije učinjeno”, izjavio je Džaferović.

Gradnja puteva treba da olakša život za 5.000 građana Kozarca, a ne da oteža, jednako kao što put treba da povezuje različite dijelove BiH, a ne da unosi podjele i nepovjerenje, niti da dovodi do ponovnog raseljavanja.

Očekujem od nadležnih istanci vlasti u entitetu Republika Srpska da kroz demokratsku javnu raspravu utvrde rješenje, koje će osigurati izgradnju puta, bez ugrožavanja prava i nanošenja štete Kozarcu i Kozarčanima, istakao je Džaferović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare