Džaferović pozvao Schmidta da pomogne, pozvao i na Dodikovu smjenu

Vijesti 31. aug 202112:32 > 12:52 komentara
N1

Visoki predstavnik u BiH treba da reaguje kako bi se odblokirao rad Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa čak i da pokrene pitanje smjene, poručio je član Predsjedništva Šefik Džaferović, osvrčući se na završenu sjednicu Predsjedništva. Džaferović je pojasnio da je član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv svih tačaka, te da su na dnevnom redu bile uglavnom tačke vezane za spoljnu politiku i bezbjednost.

“Nismo usvojili niti jednu odluku. Većina tačaka dnevnog reda su se odnosile na spoljnu politiku, tu je gospodin Dodik glasao protiv, one idu u drugi krug glasanja. Za tačke koje se tiču bezbjednosti potreban je konsenzus”, rekao je Džaferović.

Ovaj član Predsjedništva je poručio da se radi o blokadi, te očekuje reakciju međunarodne zajednice.

“Radi se o očiglednoj blokadi Predsjedništva. Nismo mogli imenovati ambasadore, dati agremane ambasadorima drugih zemalja. Radi se, osim blokade i o svojevrsnoj zloupotrebi”, rekao je Džaferović.

Džaferović je dodao da niko ovdje nije biran da ne glasa protiv upotrebe helikoptera kada gori šuma, naveo je primjer član Predsjedništva Džaferović, dodajući da zadatak Predsjedništva nije da blokira davanje agremana ambasadorima drugih zemalja ili imenovanje ambasadora

“Ovo je blokada države BiH, tako da ja očekujem da međunarodna zajednica poduzme aktivnosti, visoki predstavnik, kako bi se ovo riješilo. Očekujem od visokog predstavnika da pomogne BiH da profunkcionira, uključujući i smjenu”, zaključio je Džaferović.

Nije bilo izvjesno da li će se na sjednici Predsjedništva pojaviti sam član Milorad Dodik, koji je blokadu institucija najavio nakon imenovanja novog visokog predstavnika.

Dodik se na sjednici pojavio, a za 13 časova najavio je obraćanje javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad