Džaferović se sastao sa Sarrazinom: Razgovor o političkoj situaciji u BiH

Vijesti 09. mar 202311:48 0 komentara
Šefik Džaferović

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je specijalnog izaslanika Vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina. Razgovarano je o aktuelnoj političkoj i ukupnoj društvenoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Džaferović je kazao da jedini put za Bosnu i Hercegovinu u poštovanju Ustava BiH, zakona, te napredak na evropskom i NATO putu kroz ispunjavanje preostalih obaveza u vezi sa 14 prioriteta Evropske komisije, preporučenim zadacima nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH i Programom reformi.

Džaferović je potcrtao izuzetnu važnost činjenice da je Bosna i Hercegovina u prethodnom mandatu kao okvir za regionalnu ekonomsku saradnju zvanično izabrala Berlinski proces odnosno Zajedničko regionalno tržište, na osnovu dokumenata sa Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji i relevantnih odluka Presjedništva BiH.

Kada je u pitanju aktuelna situacija u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji, Džaferović je istaknuo da je jedino moguće rješenje pridržavati se Ustava FBiH, te da u tom smislu ne može postojati dilema, a ustavna obaveza jeste da je uslov za formiranje Vlade FBiH iznalaženje kompromisa između predsjednika i dvoje potpredsjednika FBiH.

Džaferović je naglasio da je nedopustivo u ovom trenutku da Visoki predstavnik vrši dodatne intervencije kojima bi se zaobilazila volja predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu FBiH, saopćeno je nakon sastanka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!