Džaferović: Ujedinjeno Kraljevstvo je najotvoreniji podržavalac normalne BiH

Vijesti 13. jul 202217:20 0 komentara
Šefik Džaferović (Anadolija)

U proteklih godinu dana Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske bilo je najagilniji i najotvoreniji podržavalac normalne Bosne i Hercegovine, izjavio je u srijedu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji boravi u službenoj posjeti Londonu.

Džaferović je sinoć u zgradi britanskog parlamenta prisustvovao komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici kojoj je prisustvovao i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Lindsay Hoyle, kao i mnogi drugi britanski zvaničnici.

U intervjuu za Anadoliju, Džaferović se zahvalio organizatorima komemoracije, organizaciji “Remembering Srebrenica” i britanskim vlastima na podršci BiH.

“Ovo što radi ‘Remembering Srebrenica’ u Ujedinjenom Kraljevstvu i podrška koju imaju od parlamenta i vlasti je nešto što treba cijeli svijet da zna. To je da je Ujedinjeno Kraljevstvo praktično jedina država koja na tako organiziran način obilježava godišnjicu geocida u Srebrenici i to ne samo na državnom nivou, nego i na lokalnom u školama, u zajednicama gdje ljudi žive. Cilj je da činjenice o genocidu u Srebrenici sazna što je moguće veći broj ljudi. Da te strašne činjenice budu dostupne svakom čovjeku u Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je Džaferović.

Poručio je da bi to trebala biti praksa u cijelom svijetu, kao “najbolja garancija da se Srebrenica više nikada nikome ne ponovi”.

Kada je riječ o bilateralnim odnosima dviju zemalja, Džaferović je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo veliki prijatelj BiH, kojoj daje snažnu podršku, posebno izraženu u proteklih godinu dana od pojave “ozbiljnih unutrašnjih problema” u zemlji.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je čvrsto stalo uz BiH, uz funkcionalnost njenih institucija. Stalo je u zaštitu svih reformi koje smo mi u BiH proveli, kao i uz evropski i NATO put BiH. Na tome smo im zahvalni”, rekao je Džaferović.

Istakao je da je u Londonu održao brojne sastanke s čelnicima parlamenta i vladinim zvaničnicima koji su ponovo potvrdili snažnu podršku BiH.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je velika svjetska sila, članica Vijeća sigurnosti UN-a, jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i neopisivo je važno koliko je značajna ta podrška koju BiH dobija od ove zemlje u svakom aspektu. U proteklih godinu dana Ujedinjeno Kraljevstvo je ustvari najagilniji i najotvoreniji, najdirektniji podržavalac normalne BiH. Uvijek treba istaknuti da je pored SAD-a, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije za one koji prave nered u BiH i na tome im se zahvaljujem. Više vladavine prava, više sankcija, znači više reda i normalnog razvoja BiH”, rekao je.

Osvrnuo se i na odnose s Turske, njenom uticaju u regionu kao i na podršku te zemlje euroatlanskom putu BiH.

“Turska je veliki prijatelj BiH, igra vrlo konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu u regiji Zapadnog Balkana. Republika Turska i predsjednik Erdogan podržavaju BiH na njenom evropskom i NATO putu i nama je ta podrška jako bitna”, rekao je Džaferović.

Džaferović je u okviru posjete Velikoj Britaniji danas održao sastanak i sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

Sastanak je upriličen uoči komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici koja će biti održana večeras u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je jučer u Parlamentu održana posebna komemoracija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!