Džaferović: Zvanični Zagreb se treba zamisliti nakon usvojene Rezolucije o BiH

Vijesti 24. jun 202119:32 > 19:36 4 komentara
Šefik Džaferović za N1
Šefik Džaferović za N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, oglasio se nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH rekavši da pozdravlja takvu odluku.

“Pozdravljam usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini. Zahvaljujem izvjestiocu Evropskog parlamenta Paolu Rangelu, koji je napravio vrlo kvalitetan tekst Izvještaja”, naveo je Džaferović.

Dodao je da je od najveće moguće važnosti su poruke o evropskom putu BiH, u jako delikatnom trenutku kada je riječ o perspektivi proširenja Evropske unije.

“Jako je dobro što je BiHdobila vjetar u leđa od Evropskog parlamenta za dalju realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Druga ključna poruka današnjeg glasanja jeste odbijanje Evropskog parlamenta da uvrsti amandmane zastupnika iz Republike Hrvatske, kojim se u tekst rezolucije pokušala unijeti retorika etničkih podjela”, naglasio je Džaferović.

Zagreb treba mijenajti politiku prema BiH

Nakon odbijanja NATO-a na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, Džaferović naglašava da je ovo druga po redu važna poruka.

POVEZANA VIJEST

“Nakon koje bi zvanični Zagreb trebao dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema BiH. Hrvatska i BiH trebaju sarađivati, na principu međusobnog uvažavanja i bez paternalizma, a svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja BiH završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske”, naveo je.

Poruka za sve one koji žele podijeliti BiH

Istakao je da ovo treba biti jasna poruka i svima onima, koji pokušavaju iznuditi izmjene Izbornog zakona s ciljem dalje etno-teritorijalne podjele BiH.

“Jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u BiH. BiH treba da reformiše svoj Ustav i zakone na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije, kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje”, poručio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare