Džamija u Neumu: Općina tvrdi da se gradi na državnoj imovini, muftijstvo ne zna

Vijesti 22. feb 202318:06 0 komentara
N1

U selu Rabrani u općini Neum, građevinska inspekcija zapečatila je Tucakovića džamiju nakon postavljanja munare, za koju tvrde da je bespravno postavljena.

Načelnik Neuma navodi da je molitveni prostor uknjižen, ali da sve ono što se naknadno nadograđivalo nema potrebne dozvole. S druge strane, mještani i predstavnici Islamske zajednice kažu riječ je o višegodišnjoj administrativnoj i političkoj opstrukciji izdavanja potrebnih općinskih dozvola za adaptaciju jedine džamije na području ove općine.

Selo Rabrani oko 30 km udaljeno je Neuma i jedino je mjesto u kojem vjernici s tog područja, ili oni koji u ljetnim mjesecima borave u Neumu mogu obaviti molitvu u džamiji. Ejub Tucaković, mještanin je ovog sela i priča nam o njenoj historiji. Nakon što je porušena u posljednjem ratu, 2000. godine je obnovljena. Prije tri godine krenula je kako tvrdi neophodna rekonstrukcija i proširenje sadržaja koje svaka džamija mora imati.

“Tu je bio mali mesdžid koji nije zadovoljavao naše potrebe, međutim hoćemo sad to da napravimo da ima sve sadržaje, abdesthanu, da se ima gdje ostaviti obuća itd”, rekao je Ejub Tucaković iz Rabrana.

Vijekovima se, tvrde mještani ovdje obavljala molitva. Značaj ove džamije za njih je nemjerljiv, pa vastitim sredstvima i donacijama rade na njenoj obnovi.

“Non stop su se ovdje obavljali vjerski obredi, a danas je došlo vrijeme da se nekom zabrani da se objekat obnovi koji je porušen i u prošlom a i u ovom ratu”, naveo je Halil Tucaković, mještanin sela Rabrani.

Radovi su u više navrata obustavljani, zbog bespravne gradnje.

Inspekcija je na teren izlazila sedam puta, a objekat je tri puta zapečaćen – posljednji put zbog postavljanja munare na jedinoj džamiji u ovoj općini.

Načelnik Neuma, Dragan Jurković kaže da je riječ o državnom zemljištu za koje Općina nema ovlasti.

“Zakon koji je visoki predstavnik donio o raspolaganju državnom imovinom takav je kakav jeste, ne može se s njim raspolagati, ne može se dodjeljivati, a s druge strane kad bi išli u to onda bi mi kršili zakon”, ističe Dragan Jurković.

Da je riječ o državnoj imovini, čelne ljude Islamske zajednice niko nije obavijestio. U Mostarskom muftijstvu, kažu da za takve tvrdnje prvi put čuju. Zahtjeve za sve potrebne dozvole za gradnju uredno su slali, no bez jasnog objašnjenja, tvrde isti su uvijek odbijeni.

“Ovim se šalje loša poruka da to nije otvoren grad, ta paradigma morala bi se mijenjati. Vidjeli smo da se to ne želi riješiti kao jedno pravno pitanje, nego se uporno od toga željelo napraviti političko i politikansko pitanje, zato se već tri godine daleko od obale i zaleđa problematizira projekat dogradnje”, pojasnio je mostarski muftija Salem Dedović.

Sve ovo izazvalo je brojne rekacije javnosti.

Više u prilogu Đenane Kaminić Puce.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!